Arkivbild från terrorattentatet i Bombay 2008. Foto: Scanpix

35 år för Bombay-terrorist

Uppdaterad
Publicerad

En domstol i Chicago har dömt 52-årige amerikansk-pakistanske läkaren David Coleman Headley till 35 års fängelse för terrorattackerna i Bombay 2008 och planer på attentat mot danska tidningen Jyllands-Posten.

Headley anses som hjärnan bakom Bombay-dåden, som krävde 166 människors liv. Han greps på flygplatsen i Chicago 2009. I bagaget fanns videoband från Köpenhamn och redaktionen för Jyllands-Posten, som publicerat Muhammed-karikatyrer.

Headley har erkänt brotten och samarbetat med utredarna för att få en mildare dom och undvika dödsstraff.

I förra veckan dömdes Headleys barndomsvän, den 52-årige kanadensisk-pakistaniern Tahawwur Hussein Rana, till 14 års fängelse för en plan att attackera Jyllands-Posten och för att ha stött terrorgruppen Lashkar-e-Tayyiba, som anses delaktiga i Bombay-dåden.

Vid attentatet mot tidningen skulle så många anställda som möjligt dödas.

Fakta: Attentaten i Bombay

* Vid attacker i november 2008 dödades 166 människor i Bombay och hundratals skadades. Många av offren var utländska medborgare.

* Attentatsmännen anlände till Bombay sjövägen och spred ut sig i staden innan de den 26 november inledde de blodiga attackerna med granater och automatvapen. En tågstation, två lyxhotell, ett kafé och ett judiskt kulturcentrum angreps.

* Islamistgruppen Lashkar-e-Tayyiba (LET) som länge kämpat mot indiska trupper i den omtvistade regionen Kashmir har pekats ut som ansvariga.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.