3D-tekniken kan visa sig vara revolutionerande vid canceroperationer. Foto: SVT

3D-skrivare skrev ut lever vid operation

Uppdaterad
Publicerad

I Kina har läkare använt en 3D-skrivare för att skriva ut en lever inför en canceroperation. Och enligt de kinesiska läkarna kan den nya tekniken visa sig vara revoltionerande vid svåra operationer.

I den kinesiska staden Zhujiang har ett läkarlag använt sig av 3D-skrivare för att skriva ut en tio centimeter lång tumör inför en canceroperation av en 35-årig patient.

Sparar tid

Efter att levern skrivits ut gräddades den i en ugn under 23 timmar innan den analyserades av läkarna, som på så vis enkelt kunde se hur tumören var sammansatt. Och enligt den ansvarige professorn Fang Chihua kan den nya tekniken visa sig vara revolutionerande vid svåra operationer.

– Tidigare använde vid oss 3D-visualisering i form av foton, men det tog ofta tid att datorisera bilden, vilket gjorde att läkarna hela tiden fick avbryta sitt arbete. Men med hjälp av 3D-skrivaren blir avbilden nu tredimensionell och vi får på så vis information om hur tumören ser ut, hur stor den är och var den sitter i levern.

Tekniken har hittills endast använts vid komplicerade operationer och är än så länge mycket dyr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.