• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Foto: TT

43 år efter fasan får hon hjälp med smärtorna

Uppdaterad
Publicerad

Bilden av den springande nioåriga flickan Kim Phuc brinnande av napalm har etsat sig fast i minnet på flera generationer. Bilden togs 1972 och visade världen Vietnamkrigets ändlösa grymhet. Phuc överlevde – och nu finns det hopp om att hennes ärr och hennes våldsamma smärtor kan lindras.

På bilden springer Kim Phuc naken mot fotografen. Hon har slitit av sig kläderna i hopp om att slippa den brinnande napalmen.

Det är den amerikanska nyhetsbyrån AP (Associated Press), som berättar historien om nu 52-åriga Phuc, som bor i Kanada och har två söner, 21 och 18 år, och låter sig nu behandlas på en klinik i Miami. Hon utförde under flera år smärtsamma övningar för att överhuvudtaget kunna behålla rörelseförmågan.

Himlen på jorden

– Jag har så många år trott att det var först i himlen som jag skulle slippa ärr och smärta, säger hon.

– Men nu finns himlen på jorden för mig! utropar hon. I slutet av september började hon en behandling hos läkaren Jill Waibel på Miami Dermatology and Laser Institute till AP.

Målet är att mjuka upp de tjocka ärrbildningarna. Men det kanske viktigaste är att behandlingen också kommer att lindra hennes smärta som plågar henne dagligen.

Tog bilden

Med i Miami är Phucs man Bui Huy Toan och en annan man som varit del av hennes liv sedan hon var nio år och det fruktansvärda hände.

Det är den fotografen Nick Ut, 65, som för AP tog bilden den 8 juni 1972 sedan sydvietnamesisk militär – allierade med USA – av misstag släppte napalmbomber på Phucs hemby Trang Bang utanför Saigon (idag Ho Chi Minh-staden).

Nick Ut tog henne till sjukhus. Först därefter åkte han till sin redaktion och skickade iväg fotografierna som skakade en hel värld. Han vann den åtråvärda Pulitzer-priset.

Spela piano

Phuc hade brännskador på en tredjedel av kroppen. Då klarade människor i regel bara av tioprocentiga brännskador – var det mer, dog de. Napalm fungerar som en mjuk gelé som bränner upp huden.

Hennes önskan att lära sig spela piano har hon inte kunnat uppfylla på grund av rörelsehinder. Hon har problem med att bära sin väska.

– Jag älskade att klättra i träd, som en apa, säger hon. Men det har hon aldrig kunnat göra sedan dess.

– Jag var verkligen handikappad.

Gör det gratis

Phuc säger att hennes kristna tro hjälpte henne att behärska smärtan och de psykiska skadorna.

– Ingen operation, ingen medicinering, ingen doktor kan läka mitt hjärta. Jag önskar bara en dag att jag blir fri från smärta.

Doktor Waibel har behandlat ärr med laser i tio år, inklusive napalmärr. Varje behandling kostar mellan 1.500 och 2.000 dollar. Men Waibel bestämde sig för att göra det gratis när Phuc kontaktade honom.

Hans svärfar hade hört Phuc tala i en kyrka och han tog kontakt med henne.

Phuc säger att hennes smärta är ”10 av 10” – alltså det värsta av det värsta.

Sju behandlingar

– Den typ av laser som används var ursprungligen utvecklad för att räta ut rynkor runt ögonen, säger Waibel.

Han räknar med att Phuc behöver upp till sju behandlingar under de följande åtta eller nio månaderna.

Ett par veckor senare talar AP med henne hemma i Kanada. Hon talar om att ärren kliar och det känns som att de håller på att läka.

– Kanske tar det ett år, säger hon, men jag är verkligen entusiastisk – och tacksam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.