Foto: TT

Allt fler flyktingar fast vid Turkiets gräns

Uppdaterad
Publicerad

Över 50.000 syriska flyktingar befinner sig nu vid den turkiska gränsen efter att ha flytt undan militäroffensiven mot staden Aleppo, enligt en turkisk hjälporganisation. Samtidigt rycker syriska regimstyrkor och deras allierade allt närmre gränsen.

Över 50.000 syriska flyktingar befinner sig nu strandsatta vid den syriska gränsen mot Turkiet, enligt den turkiska hjälporgisationen IHH. Och enligt Mustafa Özbek, presstalesman på IHH, kan antalet öka, enligt TT.

– Om bombningarna fortsätter kommer det säkert fler.

Syrienkriget

Det är den syriska regimens militäroffensiv, understödd av ryskt bombflyg, mot oppositionsfästet Aleppo som de senaste dygnen fått människor att fly till landets norra gräns, och enligt Mustafa Özbek består det stora antalet främst av kvinnor och barn.

– För att rädda sina liv så har de tagit med sig några få klädesplagg och gett sig av till fots mot gränsen. Det är uppskattningsvis över 50.000 personer, men det är svårt att veta exakt.

Tillfälliga läger

Hjälporganisationen har nu skickat samtliga nödteam till gränsområdet, där man satt upp tillfälliga tältläger och mobila kök och även delat ut vatten, mat och filtar. Och enligt Mustafa Özbek strömmar allt fler människor till flyktingägren.

– Den första dagen lagade vi mat åt 15.000 personer, och den andra dagen åt 30.000 personer. I morgon ska vi även börja servera frukost åt de här flyktingarna.

Organisationen har satt upp omkring 300 stora tält i ett tiotal läger – vilka alla befinner sig några kilometer från gränsen till Turkiet.

Stor offensiv

Samtidigt som situationen vid gränsen blir allt mer desperat för de många flyktingar som samlats där fortsätter de syriska regimstyrkornas framryckning bara några mil söder om flyktinglägren.

Efter en stor offensiv på måndagen, understödd av såväl ryska flygbombningar som Iranstödda milisstyrkor på marken, befinner sig styrkorna och dess allierade endast cirka 25 kilometer från gränsen till Turkiet, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Det är första gången på över två år som regimens styrkor befinner sig i det strategiskt viktiga området i norr, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som övervakar kriget från Storbritannien.

Uppmanas öppna gräns

Turkiet har blivit en viktig aktör i Syrienkriget och efter den senaste tidens militära upptrappning av Syrienkriget uppmanats av omvärlden att öppna sin gräns mot landet för att kunna ta emot den flyktingström som samlats där.

Under måndagen besöker också den tyska förbundskanslern Angela Merkel sin turkiske kollega Recep Tayyip Erdogan för att diskutera en flyktingöverenskommelse mellan EU och Turkiet.

Turkiet har hittills tagit emot 2,5 miljoner syriska flyktingar under de fem år kriget i landet pågått.

Fakta: Tre snabba om Syrienkriget

Vad handlar det om?

Regimkritiska protester som inleddes 2011 och som utvecklats till ett inbördeskrig med en rad inblandade parter. Assadregimen, jihadistiska extremistgrupper som IS, en samling syriska rebeller och kurdiska soldater håller alla delar av territoriet.

Vad har kriget fått för konsekvenser?

Över 260 000 syrier har dött i kriget. Miljontals har drivits på flykt, varav många har lämnat landet. Många gör den farliga resan över Medelhavet till Europa.

Hur har världen reagerat?

Iran, Ryssland och libanesiska Hizbollah stöder president Bashar al-Assad. Turkiet, Saudiarabien och Qatar står på den sunnidominerade oppositionens sida, tillsammans med USA, Storbritannien och Frankrike. Hizbollah och Iran har soldater på marken i Syrien, medan en USA-ledd allians och Ryssland genomför flygattacker.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet