Demonstranter flyr undan polisens tårgasattack. Foto: TT

50-tal demonstranter gripna i Egypten

Uppdaterad
Publicerad

Ett femtiotal människor har gripits av egyptisk polis efter en regeringskritisk protest.

– Regeringen agerar i panik, säger Leila Seif, en demonstrant, till AFP.

Måndagens protest hade planerats att ske vid egyptiska journalistsyndikatet i Kairo, men polisen spärrade av gatorna som ledde dit redan på morgonkvisten.

I stället samlades ett femtiotal personer och journalister på ett torg i centrala delen av huvudstaden. Men folkmassan skingrades snabbt av polis som använde tårgas – och sedan grep flera av dem.

– Det är tydligt att regeringen inte känner sig trygg. Att förtrycka är det enda alternativet för dem, säger demonstranten Leila Seif till AFP.

Innan dagens händelse varnade president Abd al-Fattah al-Sisi människor från att demonstrera. Även 59 personer greps på kaféer och i sina hem i Egypten.

Protesten handlar om ett beslut om att lämna över kontrollen av två öar i Tiransundet till Saudiarabien. President Abd al-Fattah al-Sisi anklagas för att sälja öarna i utbyte mot saudiska investeringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.