• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

500 brandmän bekämpar extrembrand

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 500 brandmän från flera delstater kämpar för att släcka extrembranden som rasar utom kontroll öster om storstaden Adelaide i Australien. Extrema temperaturer och kraftiga vindar väntas ge nytt bränsle till branden.

Nästan 13.000 hektar har bränts av, och minst 26 bostadshus har förstörts.

Väderutsikterna för släckningsarbetet ser åtminstone tillfälligt något gynnsammare ut med avtagande vindhastigheter och sjunkande temperaturer. Men prognoser talar för att det kan bli tuffare förhållanden redan på onsdag.

”Naturen är kraftfull”

Jay Weatherill, försteminister och regeringschef i delstaten South Australia, säger att det inte är över ännu. Han ser det som en kamp mot klockan att kunna få bukt med branden innan vindhastigheterna ökar och temperaturerna stiger.

– Vi gör allt vi kan men naturen är kraftfull, säger vice premiärminister Warren Truss till BBC.

Minst 29 personer, de flesta brandmän, har skadats. Men det finns inga rapporter om att tillståndet för någon av dem är allvarligt.

Får bo hos vänner

27-åriga Jesse Wakeman är en av dem som tvingats lämna sitt hem i närheten av Adelaide. Han får bo hos vänner i väntan på att kunna återvända och berättar att även avlägset bekanta erbjudit honom hjälp.

-Vi vet inte riktigt hur mycket som finns kvar av vårt hus. Men alla har varit riktigt, riktigt hjälpsamma, säger han till nyhetsbyrån AAP.

Regeringen erbjuder nödhjälp på upp till 700 australiska dollar (omkring 4.500 kronor) för drabbade familjer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.