Arkvibild: Islamiska staten-krigare i den syriska staden Raqqa Foto: TT

6.000 europeiska jihadister i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Antalet européer som slåss för jihadistgrupper i Syrien kan överstiga 6.000, uppger Vera Jourova, kommissionär för rättsliga frågor i EU, till franska tidningen Le Figaro.

– Vi uppskattar att mellan fem till sex tusen individer från Europa har rest till Syrien, sade Jourova i intervjun och lade till att mörkertalet tros var långt större, då det är svårt att spåra utländska krigare i Syrien.   

Hon anser att det är fel att fokusera på de individer som planerar att åka till Syrien för att ansluta sig till islamistiska extremistgrupper, eller på dem som återvänt från konfliktområdet eftersom det då är för sent.

Terroriströrelsen IS

Äventyrslust lockar icke-religiösa

I stället vill Jourova att EU ska arbeta förebyggande genom att titta på anledningarna till att européer ansluter sig till jihadistgrupper, utöver religiösa motiv.

Äventyrlust, tristess, missnöje med sin livssituation eller dåliga framtidsutsikter är några av anledningarna som brittisk forskning har identifierat hos personer som valt att ansluta sig till extremistgrupper i Syrien, enligt Jourova.

Dessutom ska informationsutbytet mellan polis och domstolar inom EU öka, både i hastighet och volym.

Över 215.000 människor har dödats i Syrien under de fyra år som kriget pågått.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet