”God eftermiddag, Aleppo. Jag läser för att glömma kriget”, skriver Bana Alabed, 7-åringen som twittrar om sin vardag i den svårt krigsdrabbade staden. Foto: TT/Twitter

7-åring twittrar från Aleppo

Uppdaterad
Publicerad

Det är få som har kunnat undgå rapporteringen kring hur utsatta barnen i syriska Aleppo är. 7 år gamla Bana Alabed twittrar med hjälp av sin mamma om hennes vardag mitt i ett krig. ”Bomberna har fallit på huset bredvid, min själ kan försvinna när som helst”, är ett av inläggen.

De senaste dagarna har Aleppo drabbats hårt av attacker av syriska stridsflyg uppbackat av ryska styrkor. Bland annat har bomber släppts på ett sjukhus. Omkring hundra barn har dött sedan i fredags, enligt UNICEF. Bilder inifrån staden visar hur hårt både befolkningen och byggnader har drabbats.

Bana Alabed är inte som de flesta sjuåringar. Med hjälp av sin mamma twittrar Bana om sin vardag Aleppo, en vardag som med största sannolikhet skiljer sig markant från många andra barns.

Syrienkriget

Berättar om bomberna

”Sjukhusen i närheten är sönderbombade. Var ska man nu gå nästa gång någon plockas upp ur ruiner?”, undrar hon i ett av sina inlägg.

Banas dröm är att bli lärare.

”Snälla sluta döda oss, vi behöver fred. Jag behöver fred för att kunna bli lärare”.

De flesta av hennes inlägg handlar just om själva attackerna mot Aleppo.

”Man går och lägger sig samtidigt som bomberna faller, och sedan blir man väckt av bomber”.

”Jag kan inte gå ut på grund av bomberna, snälla sluta bomba oss”, vädjar Bana.

”Värre än ett slakthus”

Tidigare i september utlovades vapenvila i Syrien, ett löfte som blev kortvarigt. Förra veckan bröts det, och som följd har östra Aleppo utsatts för upprepade kraftiga attacker av syriska stridsflyg uppbackat av ryska styrkor.

Bombningarna har fördömts av USA, som menar att attackerna bör klassas som krigsbrott. FN:s generalsekreterare var inte sen med att kommentera situationen i Aleppo.

– Föreställ er förstörelsen. Människor med lemmar bortsprängda. Barn med fruktansvärda smärtor utan lindring. Föreställ er ett slakthus. Detta är värre, sade Ban Ki-Moon inför säkerhetsrådet, enligt AFP.

Brist på mat

Då och då skriver hon om krigets andra konsekvenser, som till exempel bristen på mat.

”Kära värld, vi börjar få slut på de få livsmedlen som vi hade lagrat”.

Hon berättar också om saknaden efter sin vän, vars hus bombades.

”Hon blev dödad, jag saknar henne så mycket”, skriver Bana.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet