72-åring avrättad i USA

Publicerad

Tidigt i dag avrättades en 72-årig man i Georgia, USA. Han var dömd för ett mord i en närbutik i en förort till Atlanta under ett rån 1979. Mannen var den äldsta av de dödsdömda fångarna i staten Georgia och avrättades genom en dödlig injektion.

Avrättningen hade då skjutits upp sex timmar på grund av överklaganden, men USA:s högsta domstol avslog sent i går hans begäran om uppskov. Hans försök att omvandla straffet till livstids fängelse har också avslagits av högsta domstolen i Georgia och av ett statligt benådningsorgan.

I Florida har en domstol beslutat om att skjuta upp avrättningen av en dödsdömd man. Orsaken är att USA:s högsta domstol dömt ut delstatens hantering av dödsstraffet som grundlagsvidrig. Till skillnad från andra delstater har en domstolsjury i Florida kunnat rekommendera dödsstraff, eller ej, men sedan överlämnat det slutgiltiga avgörandet till domaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.