Zion Harvey, 8 år gammal Foto: TT

8-åring först att få dubbel handtransplantation

Uppdaterad
Publicerad

Zion Harvey, 8, från Baltimore fick båda sina händer amputerade efter en allvarlig infektion när han var två år gammal. Nu har han, som först i världen, genomgått en lyckad dubbel handtransplantation. – Detta är ett monumentalt steg, säger en av de ansvariga kirurgerna.

Ett 40-mannateam på The Children's Hospital of Philadelphia kämpade i över tio timmar med den avancerade handtransplantationen. Att operationen hade lyckats meddelades under tisdagen.

Hade retats i skolan

Zion hade periodvis retats i skolan, och hade svårt att delta i klasskamraternas lekande. Hans mamma Pattie Ray tog då med honom till Shriners Hospitals for Children i Philadelphia för att se om han kunde få ett par proteser.

Zion hittade inga proteser han gillade, och då introducerade läkaren idén om transplantation.

– Vi kom för proteser och lämnade med en transplantation, säger Ray till Baltimore Sun.

Svårt att hitta händer i rätt storlek

Att hitta lämpliga händer av rätt storlek och utseende som gick att transplantera visade sig vara svårt, och medan kirurgerna väntade fick de testa proceduren på lik. Då rätt händer hade hittats satte teamet igång; fyra kirurgiteam arbetade samtidigt – med två på händerna och två team på Zion. Efter tio timmar kunde man konstatera att operationen, den första i sitt slag på ett barn, hade lyckats.

– Detta är ett monumentalt steg. Jag hoppas personligen att vi kan hjälpa många fler patienter som Zion i framtiden, säger chefskirurgen Scott Levin.

Zions nya händer kommer att växa med hans kropp, men veckor av tillfrisknande och månader av fysisk terapi väntar honom.

Ser fram emot att lyfta upp lillasyster

– Min favoritsak kommer att vara att lyfta upp min lillasyster och snurra runt henne, säger Zion själv.

Han kan redan lyfta lätta objekt, och ser fram emot att komma hem och provkasta en fotboll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.