En ambulans anländer till ett sjukhus i närheten av gasanläggningen där gisslandramat i algeriska al Amenas ägde rum. Foto: Scanpix

80 döda i gisslandramat

Uppdaterad
Publicerad

Dödstalet från gisslandramat har stigit till totalt 80 döda varav 48 ur gisslan, rapporterar Reuters som hänvisar till anonyma källor. I lördags sades att 23 ur gisslan och 32 gisslantagare dödats, men siffran har växt sedan 25 dödade ur gisslan hittats på söndagen.

Dödstalet efter stormningen i lördags har varit svårt att utreda, bland annat ödet för fem norrmän. Det verkar dock som att fler ur gisslan dödades under stormningen än vad som tidigare varit känt.

 – Vi har fortfarande inte fått någon bekräftad information om våra kollegor, säger koncernchefen Helge Lund om de fem saknade norrmännen.

Gisslandrama i Algeriet 2013

Totalt var det sjutton norrmän som var vid gasanläggningen när terroristerna tog gisslan i onsdags. Tolv av dem har kommit hem till Norge.

Ögonvittnesuppgifter från dem ur gisslan som blev fritagna eller lyckades fly återger fruktansvärda scener, bland annat ska nio japaner ha mördats, enligt nyhetsbyrån AFP.

Även sex filippinier har bekräftats som döda och fyra saknas ännu efter gisslandramat, säger en talesman för utrikesdepartementet i Manilla, enligt AFP.

Nya hot

Samtidigt utlovar gruppen som legat bakom gisslandramat nya attacker i ett hot riktat främst mot Frankrike, som deltar i en militärinsats mot islamistrebeller i Mali, rapporterar mauretanska nyhetsbyrån ANI.

”Vi utlovar fler insatser i alla de länder som deltagit i korståget mot Azawad (norra Mali) om de inte ser över sitt beslut”, meddelar Blodsbataljonen i ett uttalande.

Grupper uppger sig ha försökt förhandla med den algeriska armén men att deras erbjudande avvisats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gisslandrama i Algeriet 2013

Mer i ämnet