Demonstranten Tonya Burch håller upp ett foto på sin son Deontae Smith som mördades i Chicago. Chicagobor manifesterade mot våldet i onsdags efter en augustimånad då 90 personer mördades. Foto: TT

90 personer mördades i Chicago bara i augusti

Uppdaterad
Publicerad

I Chicago, USA, plågas invånarna av ett kraftigt ökande våld. Bara i augusti mördades 90 personer, den blodigaste månaden sedan 1996.

Våldet i Chicago är helt utom kontroll, säger pastor Michael Pfleger från Saint Sabina Church i det fattiga South Side.

– Ett barn kom till mig och frågade om jag kunde be för att hon inte skulle bli skjuten på väg till skolan, säger han.

Stor ökning

Det finns flera städer i USA som har en högre mordfrekvens per 100.000 invånare jämfört med Chicago. Men under 2016 är staden en av de städer som upplevt den högsta ökningen. Mordfrekvensen har ökat med 69 procent under året.

Augusti blev en mycket blodig månad för Chicagoborna. Bara under augusti mördades 90 personer, den dödligaste månaden i staden på 20 år. 384 skjutningar registrerades av polisen. 472 personer har skottskadats.

Fler än hela New York och Los Angeles

Chicago är på väg mot att ha haft över 700 mord på ett år, vilket man inte haft sedan 1998. I år har 467 personer mördats – fler än New York och Los Angeles tillsammans.

För att sätta det i perspektiv går det att nämna Sverige som hade 112 fall av dödligt våld 2015. Sverige har en befolkning på 9,9 miljoner. I Chicago bor 2,7 miljoner personer.

Chicagopolisen menar att det är en relativt liten grupp, uppskattningsvis 1.400 personer, som ligger bakom majoriteten av de dödliga skjutningarna. Det handlar i de flesta fallen om tungt kriminella gängmedlemmar, enligt polisen.

Vill ha hårdare vapenlagar

Polisen påpekar också vad man ser som en brist i vapenlagarna. En person som gripits för innehav av ett olagligt vapen kan vara ute redan efter en vecka. Att bära ett laddat vapen klassas inte som ett våldsbrott i delstaten Illinois, vilket gör att många som grips kommer ut efter att ha betalat en borgenssumma.

– Det är frustrerande för poliserna på gatan att arrestera en kille på fredagen för ett olagligt vapen, och sedan se honom ute på gatan igen nästa torsdag med ett nytt vapen, säger polischefen Eddie Johnson.

Dålig relation med polisen

Dessutom är det sällan som vittnen till skottlossningar vill säga något till polisen.

– Aldrig i mitt liv, och jag växte upp i Chicago, har det varit en så dålig relation mellan polisen och medborgarna, säger pastorn Michael Pfleger från South Side.

Chicago har dock långt ifrån så många mord som världens dödligaste stad – Venezuelas huvudstad Caracas. 2015 mördades 3.946 personer i Caracas enligt den mexikanska organisationen CCSPJP.

Världens dödligaste städer

Stad, land, antal mord per 100.000  invånare

  1. Caracas, Venezuela, 120
  2. San Pedro Sula, Honduras, 111
  3. San Salvador, El Salvador, 109
  4. Acapulco, Mexiko, 105
  5. Maturín, Venezuela, 86
  6. Distrito Central, Honduras, 74
  7. Valencia, Venezuela, 72
  8. Palmira, Colombia, 71
  9. Kapstaden, Sydafrika, 66
  10. Cali, Colombia, 64
  11. Ciudad Guyana, Venezuela, 62
  12. Fortazela, Brasilien, 61
  13. Natal, Brasilien, 61
  14. Salvador, Brasilien, 61
  15. St. Louis, USA, 59

Källa: CCSPJP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.