Abdelhamid Abaaoud har pekats ut som hjärnan bakom attackerna i Paris. Foto: TT

Abaaoud planerade nytt dåd i Paris

Uppdaterad
Publicerad

Paristerroristen Abdelhamid Abaaoud planerade att utföra nya attentat mot området La Defense i Paris, bara dagar efter dåden som dödade 130 personer. Samtidigt visar telefontrafik att han återvände till attentatsplatserna timmar efter attackerna den 13 november.

Abaoud, som pekas ut som koordinatorn och ledaren av attentaten i Paris den 13 november, planerade en ny attack den 17 eller 18 november i området La Defense tillsammans med en medhjälpare. Det berättade Paris åklagare François Molins vid en presskonferens på tisdagskvällen. De två männen dödades vid den massiva polisinsatsen i lägenheten i Saint-Denis sex dagar efter dåden och hann alltså inte utföra den nya terrorattacken. La Defense, där den moderna triumfbågen ligger, är ett område med shoppinggallerior och stora företag i skyskrapor.  Där planerade männen att spränga sig själva.

Åkte tillbaka till attentatsplatserna

Åklagaren presenterade också ny information från Abaaouds mobiltelefon som visar att terroristen återvände till de platserna i 10:e och 11:e arrondissement där restaurangerna och konsertlokalen Bataclan attackerades – samma kväll.

Terrordåden i Paris

– Mellan 22.28 och 0.28 på fredagskvällen den 13 november, visar telefoninformationen att Abdelhamid Abaaoud befann sig i närheten av Bataclan. Då ska han redan ha åkt och lämnat flyktbilen i förorten Montreuil, där han fångades på övervakningskameror och sedan ha tagit tunnelbanan tillbaka in till stan.

Terroristen och attentatens huvudman måste då alltså ha varit i närheten av poliser, döda och skadade, räddningsarbetare och journalister. Att återvända till brottsplatsen efter brottet är ett beteende som är ett vanligt kännetecken för psykopater.

Telefontrafiken på Abaaouds mobil visar också att han pratade i telefon flera gånger med Bilal Hadfi, en av de män som sprängde sig vid arenan Stade de France.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet