Advokat Sven Mary (till vänster) tänker stämma den franske åklagare som uttalat sig om ärendet kring 26-årige Salah Abdeslam (till höger) som misstänks för terrordåden i Paris 13 november 2015. Foto: TT

Abdeslams advokat irriterad – tänker stämma franske åklagaren

Uppdaterad
Publicerad

Irritationen växer nu mellan den terrormisstänkte Salah Abdeslams advokat Sven Mary och den franske åklagaren i ärendet. Mary säger nu att han tänker stämma åklagaren, som han menar spridit vidare uppgifter som Abdeslam lämnat vid förhör.

Salah Abdeslam greps i fredags i Belgien misstänkt för att ligga bakom terrorattacken i Paris i november i fjol. Vid en presskonferens i Paris i går sade åklagaren, François Molins, att Abdeslam planerat att spränga sig själv vid Stade de France under terrorattacken, men att han ”backade ur”.

– Jag kan inte låta detta passera, säger advokat Sven Mary, i en intervju till belgiska public service-bolaget RTBF, och anser att Molins i och med uttalandena har brutit mot sekretessen.

Terrordåden i Paris

Den 26-åringe Salah Abdeslam samarbetar med belgisk polis, men motsätter sig bli utlämnad till Frankrike, enligt Sven Mary. Åklagare Molins har dock hävdat att ett utlämnande kommer att ske, förr eller senare.

Placerad i högsäkerhetsfängelse

Tillsvidare befinner sig den terrormisstänkte i ett högsäkerhetsfängelse i Brygge, cirka 90 kilometer från huvudstaden Bryssel. Under måndagen väntas Sven Mary lämna in sin stämningsansökan mot Molins i hopp om att få bort honom från ärendet.

Men detta kan bli svårt för Mary eftersom det enligt belgisk lag inte finns något som direkt förhindrar en åklagare att uttala sig om ett ärende inför press eller allmänhet. Det säger Pierre Chomé, professor i straffrätt vid Université libre de Bruxelles, till belgiska Le Soir.

– Det kan naturligtvis vara obekvämt för försvaret, men att hoppas på en prövning av det här fallet verkar ganska osannolikt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet