Foto: TT

Abe uppmanar Sydkorea avlägsna staty

Publicerad

Japans premiärminister Shinzo Abe uppmanar Sydkorea att ta bort en kontroversiell staty utanför det japanska konsulatet i den sydkoreanska staden Busan.

Bronsmonumentet, som är en avbildning av en kvinna i traditionella koreanska kläder som sitter i en stol, är ett minnesmärke över de koreanska kvinnor som utnyttjades som sexslavar på japanska bordeller under andra världskriget.

I fredags kallade Japan hem sin ambassadör.

Frågan om sexslavar har i många år plågat relationerna mellan de båda länderna. För drygt ett år sedan bad Japan om ursäkt för övergreppen och lovade ersätta offren.

– Japan har redan betalat en miljard yen (motsvarande 78 miljoner kronor) när vi uppriktigt fullgjort vår skyldighet. Jag tycker nu att det är dags för Sydkorea att visa god vilja i ett orubbligt läge, säger Abe i en intervju med mediebolaget NHK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.