Kritiker oroade efter Amy Coney Barretts premiär i USA:s HD

Uppdaterad
Publicerad

Amy Coney Barrett, Trumps senast tillsatta HD-domare tilllika de högerkristnas favorit, har haft premiär i domstolens arbete. Nu väntar politiskt laddade avgöranden – som kan inkludera presidentvalet – och kritikerna är oroade.

– Hon är hot mot gayrättigheter, säger lesbiska prästen Katherine Ragdsdale i SVT:s Utrikesbyrån.

När Amy Coney Barrett i måndags för första gången som ny HD-domare tog del av juridisk framställan krävdes ingen välbekant svart domarkappa, ingen korrekt handskakning domarna emellan. Sedan i maj är det nämligen telefonkonferens som gäller, däremot fick Barret den traditionsenliga introduktionen från rättens ordförande John Roberts.

– Innan vi inleder rättens handlingar denna morgon så ger det mig stort nöje å mina egna och mina kollegers vägnar att välkomna domare Barrett till domstolen, sade han enligt nyhetsbyrån AP.

Viktiga avgöranden

Amy Coney Barrett är katolik och populär hos den religiösa högern och att hon tillsatts innebär att HD:s konservativa majoritet utökas till sex mot tre.

– Vi är helt förtjusta i Amy Coney Barrett, säger Eric Scheidler, vd för antiabort-organisationen Pro-Life Action League.

De första fall som Barrett fick ta del av får sägas ha varit av en rätt lågprofilerad karaktär men det blir kortvarigt. Redan denna vecka ska hon höra ett fall som ställer HBTQ-rättigheter mot religiös frihet, med frågan om katolska grupper som väljer bort samkönade par alls ska få placera ut barn i fosterhem.

Nästa vecka ska delar av sjukförsäkringssystemet ”Obamacare” diskuteras och ytterst kan det också bli domstolen som avgör tvister om presidentvalets utfall. Liberala har uttryckt oro för att hon till exempel kommer att bidra till att inskränka gayrättigheter och aborträtten, som slogs fast i fallet ”Roe v Wade” på 70-talet.

”Hot mot gayrättigheter”

– Hon är ett hot mot gayrättigheter. Inte bara mot våra äktenskap, utan också mot skyddet på arbetsplatsen, att inte nekas boende, rätten till vårdnaden om våra barn, säger Katherine Ragsdale, biskopspräst i amerikanska Episkopalkyrkan och själv lesbisk.

– Allt detta är rättigheter som man har fått kämpa hårt för under min livstid och som jag nu tror riskerar att försvinna.

Exakt hur Amy Coney Barrett kommer att agera som domare återstår att se, men Mary Ziegler, professor i juridik vid Florida State University College of Law, framhåller att Barrett trots allt valts ut och tillsatts utifrån förväntningar hos konservativa kristna om att aborträtten ska kringskäras.

– Om det inte blir så, har alla de här konservativa aktörerna satsat fel, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.