Mohamed Abrini säger sig vara samme man som syns på övervakningsbilderna från Bryssels flygplats. Foto: TT

Mohamed Abrinis erkännande kan vara rökridå

Uppdaterad
Publicerad

Sanning – eller en rökridå för att skydda andra i terrornätverket? Det finns flera frågetecken kring misstänkte Brysselterroristen Mohamed Abrinis erkännande.

– Det kan vara så att han försöker skydda andra personer, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Belgiska åklagare uppgav på lördagskvällen att 31-åriga Mohamed Abrini har erkänt att han är mannen i hatten som syns på övervakningsbilderna från Bryssels flygplats i samband med terrordåden den 22 mars.

”Han förklarade att han kastade sin jacka i en papperskorg och att han sålde sin hatt”, skrev den federala belgiska åklagarmyndigheten i ett uttalande enligt AFP.

Abrini flydde från flygplatsen innan de andra två självmordsbombarna utlöste sina sprängladdningar, men kunde gripas på fredagseftermiddagen.

Inte trovärdigt

Nu ifrågasätter den belgiska analytikern Pieter Van Ostayene, som har studerat terrororganisationen IS i flera år, Abrinis erkännande. Han menar att det inte är särskilt trovärdigt, skriver den belgiska tv-kanalen RTBF.

– Det är bara en föraning, men jag har svårt att föreställa mig att någon med en sådan här roll i Islamiska staten är mannen i hatten, säger han till nyhetsbyrån Belga och fortsätter:

– Jag kan inte tänka mig att någon med en sådan här funktion i IS nätverk plötsligt säger 'det här har gått till såhär' och förklarar att han har sålt sin hatt, jag tror inte en sekund på det.

I stället tror han att Abrini försöker skydda resten av personerna i nätverket.

Ovanligt erkännande

Den svenske terrorforskaren Magnus Ranstorp, vid Försvarshögskolan, håller med om att det är ovanligt att IS-medlemmar kommer med så snabba erkännanden. Och med så många detaljer.

– I de här fallen stänger de ofta ned helt och hållet. Det kan mycket väl vara så att han försöker skydda andra personer. Självklart blir man misstänksam. Det här är upp till åklagaren att bevisa tekniskt, säger han.

Han tror att även belgiska polisen förhåller sig skeptisk till Abrinis erkännande.

– De är skeptiska, men de försöker pressa honom så mycket som möjligt. Det är alltid bättre att de pratar, säger de inget har man inget att gå på.

Svårbedömt

För en utomstående, som inte sitter med i förhörsrummet, är det svårt att bedöma trovärdigheten i Abrinis uppgifter.

– Det kan vara sanning, det kan vara rökridå. Det är jättesvårt att veta med säkerhet.

Tror du att fler personer i nätverket kan vara på fri fot?

– Ja, det kan det mycket väl vara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.