Foto: Scanpix

Acta kan stoppas av EU-parlamentet

Uppdaterad
Publicerad

Det omstridda Acta-avtalet är på väg att stoppas av Europaparlamentet.

-Acta ger upphov till mer bekymmer än hopp, menar David Martin, parlamentets rapportör i frågan.

Handelsavtalet Acta ska försvåra varumärkesförfalskning och piratkopiering och avtalstexten synas nu i EU-parlamentet, som måste ge sitt medgivande för att avtalet ska kunna genomföras.

Acta-avtalet

Men nu tyder alltså allt på att parlamentet kommer att leverera ett rungande nej, enligt danska Dagbladet information.

Rekommenderar nej

Efter ett möte i parlamentets socialdemokratiska grupp stod det klart att parlamentets rapportör i frågan, David Martin, som ska lotsa avtalet genom parlamentet, kommer att rekommendera att parlamentarikerna röstar nej.

-Dagens möte har bekräftat mina misstankar om att Acta ger upphov till fler bekymmer än hopp. Det som avtalet levererar i form av styrkt intellektuell upphovsrätt överskuggas av de potentiella hoten mot civila rättigheter och friheten på internet, säger David Martin i ett pressmeddelande.

-David Martins roll är att väga för- och emotröster inom parlamentet, och det han rapporterar väger tungt eftersom han har den rollen, säger SVT:s Brysselkorrespondent Malin Syrstad.

Enligt Malin Syrstad är det påtryckningar från EU:s medborgare som ligger bakom att parlamentet eventuellt stoppar Acta-avtalet.

Malin Syrstad -En petition med nära 2,5 miljoner underskrifter har lämnats in emot förslaget, och det har väckt starka protester överallt. Ett nej kan i så fall ses som en seger för de som protesterat, säger hon.

Kritik mot inskränkningar

Brittiske David Martin från EU-parlamentets näst största politiska grupp, Socialdemokraterna, fick ta över ansvaret efter att den tidigare rapportören hoppade av uppdraget i protest mot avtalets utformning.

-När EU-parlamentet röstar nej till Acta, borde EU-kommissionen försöka hitta andra vägar för att skydda europeisk intellektuell egendomsrätt på den globala marknaden, säger David Martin.

Men enligt Malin Syrstad är frågan om Acta ännu inte avgjord.

-Det finns flera kommitteer inom parlamentet som inte har sagt sitt om avtalet. Och parlamentets största grupp, de konservativa (EPP) har fortfarande inte sagt sitt, och inom den gruppen finns många som uttalat sig för ACTA, säger Malin Syrstad.

Röstning i juni

Det kontroversiella avtalet har kritiserats för att kraftigt inskränka friheten på internet och för att användare kan komma att stängas av från nätet. Det har också kritiserats för att försvåra för utvecklingsländer att få åtkomst till billig kopierad medicin, om länderna i framtiden ansluter sig till avtalet. 

Det samlade parlamentet ska sannolikt rösta om Actaavtalet i början av juni.

Fakta

Fakta: Acta-avtalet

• Acta är en förkortning av Anti-Counterfeiting Trade Agreement.

• Avtalet förhandlas av EU-länderna, USA, Japan, Schweiz, Nya Zeeland, Kanada, Australien, Sydkorea, Mexiko, Marocko och Singapore

• Länder som Indien och Kina finns inte med i överenskommelsen.

• Avtalet har mötts av kritik, inte minst för att innehållet i förhandlingarna länge hölls hemligt. Kritiker har hävdat att de befogenheter som Acta ger myndigheter är integritetskränkande.

• Eftersom varumärkesförfalskning och piratkopiering är gränslösa brott är syftet att skapa gemensamma, internationella regler för att bekämpa dem.

• Den 4 februari hölls samordnade protester i Stockholm, Göteborg, Malmö, Helsingborg, Kalmar, Umeå, Sundsvall, Karlstad, Borlänge och Jönköping mot Acta-avtalet.

• I samband med demonstrationerna hackades regeringens hemsida.

Källor: SVT, TT, Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Acta-avtalet

Mer i ämnet