Här grips den misstänkte terroristen Salah Abdeslam. Foto: TT/VTM

Advokaten: Vill utlämnas till Frankrike så snart som möjligt

Uppdaterad
Publicerad

Den för Parisdåden misstänkte terroristen Salah Abdeslam, som greps av polis i Bryssel i fredags, säger nu att han vill utlämnas till Frankrike.

Det sade hans advokat i anslutning till dagens häktningsförhandlingar.

26-årige Salah Abdeslam är så vitt känt den ende överlevande terroristen från attackerna i Paris den 13 november förra året. Han greps av belgisk polis i fredags, ett gripande som kan ha varit den utlösande faktorn till tisdagens terrordåd mot flygplatsen och tunnelbanan i Bryssel.

Abdeslam skulle själv ha hörts i samband med dagens häktningsförhandling, men på begäran av hans advokat Sven Mary kommer det förhöret att skjutas upp till den 7 april. Samtidigt kom följande besked från Sven Mary:

Terrorn i Bryssel

– Salah Abdeslam har bett mig informera er om att han önskar att komma till Frankrike så fort som möjligt.

Ändrat inställning

Det har tidigare sagts att Abdeslam varit samarbetsvillig under förhören med de belgiska utredarna, och att han motsatt sig att bli utlämnad till Frankrike. Det spekulerades i att det skulle kunna ta upp till tre månader innan det kunde ske.

Men nu har Abdeslam alltså ändrat inställning och vill återvända till sitt hemland för att förklara sig, enligt hans advokat. Anledningen ska vara att han till en början först ville förhöras och uttala sig i den belgiska delen av åtalet mot honom, för de brott han misstänks för i Belgien.

– Han har nu förstått att det egentligen är en mycket liten del av åtalet som ligger här, säger Sven Mary.

Abdeslam är huvudmisstänkt för att planerat Parisdåden, men han har också klara kopplingar till den terrorcell som ligger bakom tisdagens bombdåd mot Bryssels flygplats och tunnelbana.

På frågan om hans klient, som greps i fredags i en lägenhet i Bryssel, på förhand kände till tisdagens dåd i staden svarar advokaten:

– Han kände inte till det.

Fransk medborgare

Den franske medborgaren Abdeslam har också bott i Brysselstadsdelen Molenbeek under flera år. Det var också hit han flydde efter Parisdåden och lyckades hålla sig gömd under drygt fyra månader.

Sedan hans gripande i fredags sitter Abdeslam han frihetsberövad i den belgiska kuststaden Brygge, i en avdelning i stadens häkte särskilt avsedd för terrorbrottslingar. Enligt France Info ska cell nummer 8 där ha hållits reserverad åt ”Europas mest jagade man” sedan en lång tid tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet