Julian Assange tittar ut genom ett fönster på ambassaden. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Advokater: Assange behöver akut vård

Uppdaterad
Publicerad

Julian Assange nekas vård på Ecuadors ambassad i London och måste därför släppas fri, anser hans advokater som försöker få till stånd en ny häktningsförhandling vid Stockholms tingsrätt.

Med stöd av ett läkarutlåtande skriver advokaterna Thomas Olsson och Per E Samuelsson till domstolen att Wikileaksgrundaren behöver akut vård för smärta i en skuldra och tandkirurgi, vilket Storbritannien nekat honom. Förhållandena på ambassaden kan också skada honom allvarligt mentalt, heter det.

Advokaterna anser också att Sverige bör följa beskedet från FN-panelen UNWGAD den 5 februari om att Assange är ”godtyckligt frihetsberövad” och bör släppas. De hävdar också att tidsåtgången gör att den våldtäktsmisstänkte Assanges vittnesmål blir mindre värt och att han därför inte kan få en rättvis prövning.

Åklagarsidan ska svara på begäran senast den 13 april innan tingsrätten fattar beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.