En majestätisk profil. Foto: Nick Brandt

Kamp mot tiden för att rädda Afrikas vilda djur

Uppdaterad
Publicerad

Nick Brandt är världskänd för sina fotografier av Östafrikas hotade djurliv och menar att vi håller på att färdas från drömmen om det som var, till mardrömmen vi nu befinner oss i. Han vill inte låta melodramatisk, men menar att det som sker i Afrika är en katastrof och säger att förstörelsens omfattning saknar motstycke.

Nick Brandt påminner oss om den ömtåliga tillvaro vi lever i idag. Varje år slaktas 30-35 000 elefanter, noshörningshorn kostar mer än guld och det finns 75 procent färre lejon i dag än för 20 år sedan. Då, för två decennier sedan, färdades Nick Brandt längs vägar som kantades av vilda djur. I dag har djuren försvunnit.

Nick Brandt ställde ut de två första delarna av sin bildserie On This Earth och A Shadow Falls på Fotografiska i Stockholm 2011. Nu är det dags för den tredje och sista delen i trilogin –The Ravaged Land.

Utställningen är enligt Fotografiska en hyllning till en värld som tycks komma från en tid då djuren levde i harmoni, obekymrade om den tid vi lever i i dag, med skövling av naturresurser, nöjesjakt och ekonomisk girighet.

En djurens porträttfotograf

Nick Brandt fascinerades av det afrikanska landskapet när han kom till Tanzania år 1995, för att spela in en musikvideo med Michael Jackson.

Några år senare byttes videon ut mot en kamera och Brandt började fotografera djur på samma sätt som man fotograferar människor. Vilket tydligt framgår av hans bilder. Han kommer nära, utan zoom eller teleobjektiv, och det är intima porträtt som lyfter fram karaktären i en miljö av yttre harmoni.

Nick Brandt säger att även om han inte har mycket tålamod till vardags, så gäller det inte när han fotograferar. Då rör det sig om timmar, till och med dagar av väntan, för att fånga det rätta ögonblicket.

Som exempel nämner han bilden av lejonet, som efter en längre tids vila, lyfter huvudet och möts av den omilda, torra vinden.

Bilden ”Elephant Drinking” har också haft stor betydelse. Elefanten Igor var, när bilden togs 2007, ungefär 45 år gammal.

– Han var tillitsfull, berättar Nick, och lät mig komma nära och fotografera. Två år senare dödades han av tjuvskyttar, på grund av sina betar.

Troligen var det hans tillit till människor som gjorde att de kunde döda honom.

Arg och aktiv

Elefanten Igor blev en symbol för den stiftelse som Nick Brandt startade 2010 – Big Life Foundation.

Stiftelsen har till uppgift att bevara det unika afrikanska djurlivet och ekosystemet och Sverige är det andra största givarlandet, efter USA.

Nick Brandt brukar säga att var och en av oss kan göra något och istället för att bli arg och uppgiven är det bättre att bli arg och aktiv.

– Det var elefanter som Igor som gjorde mig så frustrerad och arg över att så lite gjordes, att jag och min kompanjon skapade Big Life som ett försök att skydda elefanterna i området, säger han.

Regeringarna måste stoppa den illegala handeln med elfenben. Det krävs effektiv lagstiftning och gärningsmännen måste gripas om en förändring ska vara möjlig. Alla kan på sitt sätt bidraga, menar Nick Brandt.

Se Marie Nordstrands inslag om den nordliga trubbnoshörningen där försök görs för att rädda arten från utrotning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.