Afrikas äldsta nationalpark i fara

Publicerad

Afrikas äldsta nationalpark, Virunga i Kongo-Kinshasa, fyller 90 år denna vecka. Men i stället för att fira detta, planerar landets regering att stycka sönder hela parken för att öppna området för oljeutvinning.

Virunga är mest känt för sina bergsgorillor. Dessa är inte direkt hotade av planerna eftersom de lever i bergsregnskogar i den södra delen av nationalparken, och den delen kommer att vara fortsatt skyddad.

Men hela den centrala delen, runt Edwardsjön, ska enligt de nyligen utannonserade planerna avstyckas. Där domineras miljön av savanner och våtmarker med flodhästar, bufflar och lejon.

– De kommer att försvinna för gott. Istället får vi oljeborrtorn, vägar och bebyggelse, säger Allan Carlson, ansvarig för tropikfrågor Världsnaturfonden (WWF).

Virunga sträcker sig över ett område på 7 800 kvadratkilometer. Den gränsar till Queen Elizabeth National Park i Uganda.

– Skulle Virunga förstöras blir Queen Elizabeth helt isolerad. Då försvinner kanske lejonen därifrån också, säger Allan Carlson.

– Den gyllene tidsåldern för stora nationalparker i Afrika är nog förbi. Istället finns det risk för att de existerande parkerna allt oftare styckas upp och förminskas.

Fakta: Virunga

Virunga nationalpark ligger i östra Kongo-Kinshasa, mitt på ekvatorn i Centralafrika. Den avsattes 1925, för 90 år sedan, av den dåvarande belgiska kolonialmakten.

Parken är relativt stor, 7 800 kvadratkilometer, och innefattar en rad olika naturmiljöer, från snöhöljda berg till bergsregnskogar, träskmarker och savanner. Enligt inventeringar är parken den artrikaste i hela Afrika med över 700 fågelarter och 200 däggdjursarter.

Efter självständigheten 1960 har Virunga ständigt befunnit sig i farozonen. Området har periodvis härjats svårt av tjuvskyttar och stora delar har skövlats av flyktingar från Rwanda. Parken har också invaderats upprepade gånger av olika rebellgrupper och miliser.

Källa: WWF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.