Inget besked om Nationella Fronten

Uppdaterad
Publicerad

Trots varningen från Dansk Folkeparti vill SD-ledaren inte ge besked om det blir något samarbete med franska Nationella Fronten.

Under Sverigedemokraternas landsdagar varnade Karsten Lorentzen från Dansk Folkeparti för samarbete partier med antidemokratiska och rasistiska partier.

Dansk Folkeparti har tidigare till och med hotat att bryta med Sverigedemokraterna om det blir samarbete med till exempel franska Nationella Fronten under ledning av Marine Le Pen.

Agenda

Varningen kommer bland annat mot bakgrund av att SD-representanter, bland andra Jimmie Åkesson själv, träffade Marine Le Pen i Stockholm i oktober inom ramen för organisationen EAF vars mål är att bilda en partigrupp i Europaparlamentet efter valet i maj 2014.

– Det är viktigt att vi vet vem vi har att göra med om vi ska inleda samarbete med något parti i Europa. Vi tänker ta reda på vilka alternativ det finns, sa Jimmie Åkesson.

Om det visar sig att det inte finns några lämpliga partier att samarbeta med är Sverigedemokraterna öppna för att bli grupplösa i Europaparlamentet.

– Problemet med att vara grupplös är att man förlorar talartid och utskottsplatser. Tillvaron där blir inte så fylld av politik, sa Jimmie Åkesson.

Enligt SD-ledaren har Nationella Fronten (Front National) inlett en ”intressant resa” med Marine Le Pen.

– Vart den leder vet vi inte. Hur bra hon är som partiledare vet vi inte heller, sa Jimmie Åkesson.

– Snälla, låt oss få ta reda på det innan vi måste ge besked!

”Han förstår inte att han gjort fel”

I intervjun avvisade Jimmie Åkesson också bestämt anklagelsen att den så kallade nolltoleransen mot bland annat rasism och nazism bara skulle gälla gräsrötterna och att ledande personer i partiet skulle gå fria.

– Man kan ifrågasätta trovärdigheten hos en person som blivit utesluten för nazistsympatier. Jag förstår att han upplever sig orättvist behandlad, sa SD-ledaren om Oleg Datsishin som uteslutits bland annat för att han klickat ”gilla”på Facebook för det ukrainska partiet Svoboda.

– Det är uppenbart att han inte förstår att han gjort fel.

Jimmie Åkesson sa också att Sverigedemokraterna har ett särskilt utskott som utreder medlemmar som begår snedsteg på olika sätt.

– Sedan får vi i partistyrelsen underlag som är väldigt väl underbyggda och omfattande och som vi tar ställning till. Jag är väldigt trygg i att våra beslut är korrekta, sa han.

Enligt Jimmie Åkesson räcker det ofta med att säga till en medlem att ”du tillhör inte vårt parti rent mentalt”.

– Uttrycker man sitt gillande för en annan ideologi ska man inte vara medlem i vårt parti.

Se hela intervjun med Jimmie Åkesson här! 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet