Åklagare från tio länder i samarbete kring jättelik muthärva

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare i tio latinamerikanska länder bildar en samarbetsgrupp för att dela bevis kring den gigantiska korruptionsutredningen av det brasilianska företaget Odebrecht. Målet är att snabba upp utbytet av information mellan länderna och undvika byråkratiska hinder.

Samtidigt kräver Peru tillbaka motsvarande nära 600 miljoner kronor från dem som anklagas för att ha tagit emot mutor från Odebrecht.

Förre presidenten Alejandro Toledo och förre Odebrecht-chefen i Peru finns bland de misstänkta. Toledo, som är internationellt efterlyst, har nekat till anklagelserna.

”Skadorna som har orsakats landet, bilden av det och dess institutioner är oöverskådliga”, skriver åklagaren Katherine Ampueron i ett uttalande.

Odebrecht har medgett att mutor har betalats till tjänstemän i tolv länder. Företaget har i förhandlingar med myndigheter gått med på att betala motsvarande 3,5 miljarder dollar i böter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.