Åklagare: Ryssland försökte stoppa Montenegro från Nato-medlemskap

Uppdaterad
Publicerad

En åklagare i Montenegro säger att Ryssland var inblandat i en komplott i samband med valet i oktober, med syfte att stoppa Montenegros inträde i Nato.

Redan under valkvällen den 16 oktober greps en rad serbiska medborgare, och två ryssar är efterlysta – misstänkta för att ha planerat att ta över det montenegrinska parlamentet och att lönnmörda den dåvarande mångårige premiärministern Milo Djukanovic.

Tidigare har den proryska oppositionen i landet pekats ut som ansvarig för sammansvärjningen men åklagaren går nu ett steg längre och anklagar ryska myndigheter.

”Ryska myndigheter måste utreda”

– Tidigare har vi haft bevis för att ryska nationalistiska grupper låg bakom (komplotten), men nu har vi även bevis för att ryska statliga organ var inblandade till en viss nivå, säger specialåklagaren Milivoje Katnic.

– De ryska myndigheterna måste utreda vilka som är inblandade och dra i gång en rättsprocess om detta, säger han.

Katnics uttalande kommer dagen efter det att den brittiska tidningen Sunday Telegraph rapporterat att högt uppsatta tjänstemän i Storbritannien tror att ryska myndigheter ligger bakom komplotten.

Närmandet till Nato och väst har väckt ont blod hos den långvariga bundsförvanten Ryssland, som har varnat Montenegro för att gå med i försvarsalliansen.

Erbjöds Nato-medlemsskap 2015

Djukanovic har anklagat oppositionspartierna – som i stället vill behålla starka band till Ryssland och Serbien – för att vara finansierade av Kreml och ifrågasatt om Montenegro ska vara en ”rysk koloni”.

Landet blev erbjudet Natomedlemskap i december 2015, men beslutet har ännu inte ratificerats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.