Foto: TT

Tre döda efter gisslandrama

Uppdaterad
Publicerad

En turkisk åklagare har avlidit av sina skador efter att ha tagits som gisslan av en extremvänstergrupp. Två gisslantagare har skjutits ihjäl, uppger Istanbuls polischef.

Tidigare under kvällen hördes skottlossning men det är nu klart att människor i Caglayans domstolsbyggnad har evakuerats och gisslandramat är över.

Enligt Reuters har två gisslantagare skjutits ihjäl, medan åklagaren är avled meda han vårdades för sina svåra skador. Tillståndet uppges vara kritiskt.

Hörde skottlossning

Vid 20.30-tiden hölls en presskonferens vid domstolsbyggnaden. Under den sa Istanbuls polischef att man inledde sin insats att rädda gisslan när man hörde skottlossning, rapporterar Reuters.

Stökigt efteråt

Enligt en Reuters-journalist på Twitter ska det ha utbrutit flera bråk inne i domstolsbyggnaden mellan polisen och journalister, vilket ledde till att poliser med sina gevär puttade ut reportrar.

Bild på mannen med pistol mot sitt huvud

DHKP-C, en grupp på den yttersta vänsterkanten, har lagt ut en bild på sin hemsida där åklagaren har en pistol mot sitt huvud. Under tiden för gisslandramat förbjöd turkiska myndigheter lokal media att rapportera om gisslandramat, med argumentet att det handlade om nationell säkerhet, rapporterar Hurriyet Daily News.

Utredde debatterat fall

Åklagaren utreder det politiskt känsliga dödsfallet av en 15-årig pojke. Pojken skadades under de regeringskritiska massprotesterna sommaren 2013 och låg i koma i 269 dagar innan han dog.

DHKP-C beskyller det regerande turkiska AK-partiet för pojkens död och hotar enligt AFP att skjuta åklagaren om han inte pekar ut de poliser som var inblandade i händelsen. På sin hemsida kräver de också att poliserna erkänner i tv och att åtalen släpps mot de personer som gripits under protester mot 15-åringens död.

USA, EU och Turkiet betecknar DHKP-C som en terrororganisation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.