Julia Norman, samordnare för de svenska deltagarna vid aktionerna mot Vattenfalls brunkolsbrytning. Foto: Privat

Miljöaktivister har delvis stoppat kraftsverksproduktionen

Uppdaterad
Publicerad

Aktionen mot Vattenfalls största brunkolsgruva fortsätter i södra Tyskland. Miljöaktivisterna har blockerat koltransporterna så att kraftverkets produktion minskat med 70 procent. ”Om det fortsätter kommer kraftverket att stängas i morgon bitti”, säger Peter Stedt på Vattenfall.

Runt tusen aktivister, klädda i vita skyddsoveraller och munskydd, bröt sig på fredagen in i en brunkolsgruva i regionen Lausitz i sydöstra Tyskland. Gruvan ägs av den svenska energijätten Vattenfall och tvingades tillfälligt stänga ner när aktivisterna trängde sig in för att blockera verksamheten i protest mot den planerade försäljningen av brunkolsverksamheten.

Vattenfalls pressjour uppger att omkring hundra aktivister kedjade fast sig vid maskinerna och stannade kvar under natten. De var fortfarande kvar på lördagen.

Vattenfall säljer brunkolen

Aktivisterna har dessutom blockerat båda järnvägsspåren till kraftverket, så att inga koltransporter kommer fram. Sent på lördagseftermiddagen hade kraftverksproduktionen minskat med 70 procent.

– Det beror på tillgången på kol. Om det fortsätter så här utan ny tillförsel kommer kraftverket att stängas i morgon bitti någongång, säger Vattenfalls pressekreterare Peter Stedt.

Sent på lördagseftermiddagen tog sig hundratals aktivister in på kraftverksområdet, uppger demonstranterna. Enligt uppgifter till den tyska radiostationen MDR Sachsen greps cirka 70 personer av polis, som använde batonger och tårgassprej mot demonstranterna. Aktivisterna hävdar att människor skadats.

En polissak

Vattenfall för en dialog med aktivisterna.

– Både från Vattenfalls och polisens sida vill man i första hand undvika konfrontation. Polisen anser att det är bäst att inte provocera fram någonting, säger Peter Stedt.

Kommer ni att vidta några åtgärder?

– Det här är en polissak. Vi kommer att samarbeta med polisen och rätta oss efter deras bedömning. Vi har ingen egen vaktstyrka som kommer att ingripa.

Har aktivisterna gjort något som ni bedömer som olagligt?

– Det olagliga är i så fall att de har tagit sig in i dagbrottet och in i maskinerna.

Från hela Europa

Sammanlagt befinner sig omkring hundra svenska miljöaktivister i södra Tyskland för att delta i aktionen. På området finns ett ”campus” med plats för 5.000 personer. Enligt arrangörerna av protesten fanns över 2.000 aktivister i lägret på fredagen. Man räknade med ett tillskott på 500 personer under lördagen.

– Det här gör vi för att sända en skarp signal till Sveriges regering om att ta sitt ansvar och lämna kolet i marken, säger Julia Norman, som är samordnare för de svenska aktivisterna.

Hon berättar att polisen har blockerat transporter av filtar, mat och sovsäckar till aktivisterna på tågspåren under natten. I övrigt har polisen i princip lämnat aktivisterna i fred.

– Det har varit en del id-kontroller, men inte mer än så.

Vid 17-tiden sade Julia Norman att 300 aktivister hade tagit sig in på kolkraftverkets område.

Civil olydnad

Aktionen går under namnet ”Ende Gelände”. Den svenska gruppen består, enligt Julia Norman, av enskilda personer som tycker att politikerna både i Sverige och Tyskland svikit och vill göra något konkret.

Enligt Julia Norman sker aktionen helt öppet, även om en del detaljer är hemliga, till exempel tidpunkten för olika delar av aktionen.

– Vi har till och med fått ett vänligt mejl från Vattenfall där de ber oss vara försiktiga.

Julia Norman berättar att det handlar om civil olydnad, som kan innehålla olagliga delar, till exempel olaga intrång. Det är en icke-våldsaktion, understryker hon, men medger att det alltid finns en risk att provokatörer eller infiltratörer försöker få aktionen att urarta. 

Enligt den lokala tidningen Lausitzer Rundschau inleddes det så kallade Klima-Camp redan på torsdagen.

Tidningen uppger också att det finns oro för att det blir sammanstötningar under pingsthelgen. Frågan är om protesterna kommer att vara helt fredliga, skriver tidningen.

”Stoppa våldet!”

”Gewalt stoppen!” (stoppa våldet) står det på plakat som satts upp vid tältlägret. Enligt tidningen kräver organisationen ”Pro Lausitzer Braunkohle”, som är för brunkolsbrytningen, att demonstranterna visar ”saklighet och respekt”.

Julia Norman berättar att aktivisterna har övat civil olydnad inför helgens aktioner. Bland annat ska varje deltagare ha en i förväg utsedd kompis att hålla ihop med så att man inte blir ensam och kanske låter sig dras med i våldsamheter. Varje par skapar sedan en större grupp som håller kontakt under aktionen.

– Vi har också övat på hur man gör om man blir bortlyft så att man inte skadar sig själv eller polisen, säger hon.

Vattenfall om aktionen

sin webbsida kommenterar Vattenfall aktivisternas aktion i Lausitz. Företaget skriver att man vill ha en ”dialog med organisationerna för att informera om säkerhetsrisker för aktivister och anställda.”

Anne Gynnerstedt, Vattenfalls chefsjurist och säkerhetsansvariga, påpekar att det är en tung industriverksamhet med bland annat tunga fordon och elektriska anläggningar. De som tränger sig in på området tar ”oerhörda risker och utsätter sig själva och våra anställda för allvarlig fara”.

I texten på webbsidan skriver Vattenfall att organisationen Ende Gelände (ung. ”Nu får det vara slut”)  uppmanat akttivisterna att delta i civil olydnad under en kilmatvecka i byn Proscim söder om staden Cottbus. I Vattenfalls text står också att gruppen planerar att bland annat ställa sig i vägen för transporttåg och klättra upp på grävmaskiner.

Av säkerhetsskäl är det förbjudet att ta sig in på området, påpekar företaget.

– Särskilt betonar vi faran att befinna sig på tågrälsen eftersom loken inte drar transporttågen utan skjuter dem framför sig. Det innebär att lokföraren inte kan se allt som händer framför tåget. Och även om lokföraren reagerar snabbt på en händelse är bromssträckan lång. Det är också högspänning i kontaktledningarna och otaliga andra faror inom en tung industri som denna, säger Anne Gynnerstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenfall säljer brunkolen

Mer i ämnet