Foto: Niclas Berglund/SVT

Akut brist på hjälp kring Mosul

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på mat, vatten och bränsle är akut i området kring Mosul. De irakiska styrkorna gör långsamma framsteg, men tiotusentals människor befinner sig på platser där nästan ingen hjälp finns att få.

– Vi är lyckliga för att vi befriats från IS, men vi måste få hjälp för att överleva. Här finns inget, berättar Raghada Askar.

Saknar det mesta

Platsen där vi befinner oss ligger ungefär fyra kilometer från frontlinjen, där Islamiska staten och den irakiska armén utkämpar en blodig strid. Runt om oss trängs hundratals desperata människor kring några tankbilar. Ett rykte har spritts att bränsle ska delas ut och barn, kvinnor och män kommer med tomma krukor för att få något att värma sina hem med.

Slaget om Mosul 2016-2017

– Alla lider, men skulle vi få mjöl och bränsle skulle allt bli så mycket bättre. Nätterna är så fruktansvärt kalla, säger 8-åriga Jenan Hady.

Foto: Niclas Berglund/SVT

Barn utan strumpor

Kvarteren runt om oss är raserade och människorna här befriades för bara några veckor sedan.

Många har stått i den långa ringlade kön i timmar och vi ser flera barn utan strumpor, med bara en tunn tröja på sig. Och det är kallt och blåsigt i det öppna ökenområdet.

– Vi försöker att hålla våra barn varma med filtar och tvingar dem att sitta tätt intill varandra, men det hjälper inte mycket. Vårt hus är bombat och förstört och det finns varken dörrar eller fönster, säger Raghada Askar.

Foto: Niclas Berglund/SVT

Enormt hjälpbehov

Ingen reagerar på de tunga strider som rasar bara några kilometer bort. Ständigt hörs tunga explosioner. Nu lider den irakiska armén stora förluster.

Foto: Niclas Berglund/SVT

Samtidigt är de här köerna vi ser bara ett litet exempel på det enorma behovet av hjälp som kommer att krävas om Mosul faller.

– Så många människor försvann och dödades när IS styrde över oss. Och vad kommer nu att drabba oss, undrar Hiam Dunun.

– Vi har fått friheten tillbaka, men inte våra liv. Varje dag försöker vi bara att överleva, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slaget om Mosul 2016-2017

Mer i ämnet