al-Assad: IS växer av USA:s bomber

Publicerad

Syriens president Bashar al-Assad säger i en intervju med amerikansk tv att Islamiska staten (IS) har växt sedan USA inledde flygbombningarna mot extremistgruppen.

I CBS program ”60 minutes” säger al-Assad att USA:s bombräder kan hjälpa till att bekämpa extremisterna lokalt. Men på det stora hela har IS enligt honom växt sedan USA inledde kampanjen.

al-Assads regeringsarmé har bekämpat islamister och andra rebeller sedan inbördeskriget i Syrien bröt ut 2011. Han säger att några bedömningar gör gällande att Islamiska staten nu lockar 1.000 nya rekryter per månad i Syrien.

– Och i Irak växer de, och i Libyen och på många andra håll har al-Qaida anknutna organisationer svurit trohet till IS. Så ser situationen ut, säger al-Assad.

USA har gjort klart att landet förespråkar en förhandlingslösning i Syrien, men att varje lösning exluderar al-Assad.

På frågan om under vilka omständigheter han kan lämna ifrån sig makten svarar den syriske presidenten:

– När jag inte har allmänhetens stöd. När jag inte representerar de syriska intressena och värderingarna.

På frågan om hur al-Assad avgör vilket stöd han har bland syrierna blir svaret:

– Jag avgör inte. Jag lägger märke till det. Jag känner. Jag har kontakt med dem.

Kriget i Syrien

Inbördeskriget i Syrien bröt ut 2011, efter folkliga protester inspirerade av andra uppror mot makthavare under den så kallade arabiska våren.

Kriget har skördat över 215 000 människoliv och miljontals är på flykt i och utanför Syrien, enligt FN:s bedömning.

Konflikten är komplex. Regeringsarmén strider mot rebellgrupper och rebeller strider också på regeringssidan och mot varandra.

Extremistgruppen Islamiska staten (IS) strider mot regeringen och utropade i fjol ett kalifat, och har erövrat stora landområden i både Syrien och Irak.

USA och flera andra länder har inlett en militär kampanj mot Islamiska staten. Enligt USA:s president Barack Obama syftar den till att ”bryta ner och slutligen förgöra IS”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.