La Ronge, Saskatchewan, är ett av områdena i Kanada som drabbats av bränderna. Fler än 13.000 personer har tvingats evakueras. Foto: TT

Rekordmånga bränder efter torkan i Alaska

Uppdaterad
Publicerad

Alaska och västra Kanada har drabbats hårt av bränder senaste tiden. I Alaska har det totalt brunnit på en yta motsvarande hela Västerbotten.

– Det finns ett väldigt starkt samband mellan värmen i maj och juni och bränderna, säger klimatforskaren Rick Thorman till CNN.

Det extremt torra och stundtals varma vädret som legat över västra Nordamerika har visat sig kanske allra tydligast just i Alaska.

Där var temperaturen i maj som mest uppe i 33 grader i vissa delar av delstaten, nästan 17 grader högre än den genomsnittliga topptemperaturen tidigare år i maj.

Mer än 300 bränder

Den varma temperaturen under maj och juni ligger bakom en extrem torka i Alaska. När sedan ett tre dygn långt åskoväder drog över delstaten i slutet av juni satte mer än 300 bränder igång som en följd av blixtnedslag.

– Det finns väldigt mycket mark i Alaska och en stor del av den utsätts just nu för bränder, säger Sam Harrel på brandmyndigheten till NPR.

Redan nu har en yta lika stor som Västerbotten drabbats av bränder. Om det fortsätter i samma takt riskerar det att bli den värsta sommaren någonsin.

Forskare: Situationen är extrem

I Kanada är det en ännu större yta som drabbats av bränderna, totalytan är nästan lika stor som Småland. Det är nästan tre gånger mer än en genomsnittlig sommar.

– Situationen i Kanada är extrem just nu, säger Kerry Anderson, forskare på Canadian Forest Service.

Mike Flanagan, professor i skogsbränder vid Alberta university, varnar för att de stora bränderna i år kan leda till att det blir en ny katastrof nästa år.

– Det är inte omöjligt att det brinner ned på flera meters djup och överlever vintern för att sedan poppa upp igen nästa vår, säger Flanagan till NPR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.