Aleppobo: ”De tillåter oss inte ens att ge upp”

Uppdaterad
Publicerad

Aleppoborna blev lovade vapenvila och möjligheten att evakueras. Men det dröjde inte längre förrän hoppet återigen försvann.

– Jag är väldigt rädd, men samtidigt känner vi hopp till mänskligheten. Regeringar, människorättsorganisationer och FN kommer att agera och sätta stopp för den här förintelsen, säger Haleem Kawa, medborgarjournalist i staden, till SVT Nyheter.

I dag bröts vapenvilan som slöts så sent som i går. Det var tänkt att både civila och rebeller skulle kunna ta sig ut från Aleppo. Ryssland och rebellgrupperna hade tillsammans med den syriska regimen kommit överens om detta under tisdagen. Men redan på onsdagsmorgonen började den syriska regimen att anfalla staden igen.

– Överenskommelsen i går gick ut på att vi alla skulle evakueras från Aleppo. Men eldupphör avbröts och de har återupptagit beskjutningen rejält. De utför flygbombningar och använder sig till och med av förbjudna klusterbomber, säger Haleem Kawa, medborgarjournalist i Aleppo, till SVT Nyheter.

Syrienkriget
Foto: Privat

”Inte längre rädda för döden”

Han befinner sig på en liten yta med många människor, bara en kilometer från stadsdelen Sukkari.

– Det innebär att raketerna får större effekt när de skjuts hit. En raket som i normala fall skulle döda två människor kommer att döda minst tio här, säger han.

Nu oroar han sig för Aleppobornas framtid.

– Skulle det bli så att regimen avancerar kommer det att bli en katastrof i Aleppo, inte bara en massaker. Det kommer att bli flera katastrofer i Aleppo. Folk är inte längre rädda för döden. Folk är rädda för att bli fängslade hos den syriska säkerhetstjänsten och bli plågade. Folk vill ta sig ut ur Aleppo helskinnade.

Haleem tror att Ryssland försöker ”passa på” att ta kontrollen över Aleppo nu när USA är upptagna med att byta president.

– Det är något som Ryssland utnyttjar. De försöker ta kontrollen över Aleppo. Vi vill ge upp, men med så lite blodspillan och förstörelse som möjligt, det är det enda vi vill. Inte ens det tillåter de.

Begraver i trädgårdar

Han beskriver situationen som okontrollerbar och säger att begravningarna är så överfulla att människor tvingas begrava kroppar i trädgårdar.

– Föreställ dig själv. Jag är uppvuxen i Aleppo och ändå vill jag lämna staden. Jag vill lämna staden som jag kanske inte ens kommer att få möjligheten att se igen. Jag vill lämna området jag växte upp i, lämna vårt hem, våra butiker, våra gator, enbart för att se till att skydda våra liv och våra barns och kvinnornas liv. Till och med vår rätt att ge upp har de tagit ifrån oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet