Demonstranter och Erdogan-supportrar samlas i Köln. Foto: TT

”Alla har varit rädda för att det ska bli oroligheter”

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals människor har nu samlats i centrala Köln för att visa sitt stöd för den Turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan. Svenske Konstantin Petrov är på plats i Köln där han bor och studerar tyska. Han är orolig för vad som kan hända i staden under eftermiddagens demonstration. – Alla har varit rädda för att det ska bli oroligheter, säger han.

Konstantin bor nära torget där protesterna äger rum och har gått dit för att titta på demonstrationen.

– Jag kan se tusentals turkiska flaggor, det är nästan feststämning här, säger han.

”Det är feststämning”

På vägen till platsen har han sett långa tåg med tusentals människor som marscherar till samlingsplatsen och det kommer bussar, fullastade med folk. Människor kommer från hela Tyskland och även andra delar av världen.

– Det känns som att varje person har en turkisk flagga med sig och man kan se enstaka par tyska flaggor. Det är fotbollstämning här och de sjunger ramsor, säger Konstantin Petrov.

Hög polisnärvaro

Polisnärvaron är hög. På andra sidan floden i staden hålls motdemonstrationer. Men på platsen verkar mest det mest finnas de som ska delta i den pro-turkiska demonstrationen.

– Alla har varit rädda för att det ska bli oroligheter.

Dök upp klotter

Han berättar att det dykt upp klotter på platsen där demonstrationen hålls som bland annat beskriver Erdogan som ett ”svin”.

– Det var man snabb med att stryka över. Myndigheterna är också lite rädda för att det ska kunna ske något, tror Konstantin Petrov.

”Många är oroliga”

I Tyskland har många medier rapporterat om att det finns en stor oro för att konflikten i Turkiet kommer att blossa upp i Tyskland också.

– Många är oroliga över att det är så många som stödjer det som sker i Turkiet och står bakom det, säger Konstantin Petrov.

Utrikesministern Frank-Walter Steinmeier har redan gått och sagt att det inte är ”någon plats i Tyskland” för någon sida att ”föra in de inrikespolitiska spänningarna från Turkiet till oss i Tyskland och skrämma människor med en annan politisk övertygelse.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.