Sydkorenska soldater vid gränsen mot Nordkorea, en av de mest bevakade i världen. Foto: TT

Allt färre flyr Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

Nordkoreas skärpning av kontrollen vid sin gräns mot Kina har lett till att färre av landets invånare klarar av att fly ut ur diktaturen, för att sedan vanligtvis ta sig vidare till Sydkorea.

Antalet nordkoreaner som flyr till Sydkorea har minskat kraftigt under årets första sex månader, sedan Pyongyang stärkt kontrollerna vid gränsen mot Kina, enligt myndigheterna.

LÄS MER: ”Tydligt budskap” från FN till Nordkorea

DMZ, den så kallade demilitariserade zonen mellan nord- och sydsidan, är en av de mest bevakade i världen.

De som flyr landet tar sig därför oftast först till Kina – där de fortfarande riskerar att skickas tillbaka till hemlandet om de fångas – och sedan vidare till ett tredje land innan de tar sig Sydkorea.

Flest kvinnor lyckas fly

Under årets sex första månader tog sig 593 nordkoreaner till Sydkorea. Det är en minskning med 20,8 procent jämfört med samma period i fjol, visar statistik framtagen av sydkoreanska myndigheter.

LÄS MER: Nordkorea hotar världen – så farliga är de

Som vanligt var de flesta, 85 procent, kvinnor. Män i Nordkorea som försöker lämna landet blir snabbt påkomna då de saknas på sina arbetsplatser.

Totalt har 30.805 nordkoreaner tagit sig till Sydkorea, varav många under 90-talet, visar statistiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.