En utbränd bil som träffats av en granatattack i Donetsk i östra Ukraina, igår onsdag. Foto: TT

Allt fler dödsoffer i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Det dödliga våldet intensifieras i östra Ukraina och nu dödas minst 36 människor i snitt varje dag till följd av striderna.

Det enligt en FN-rapport som ska presenteras på fredag.

Under en fyraveckorsperiod, från mitten av juli till mitten av augusti, dog minst 1.200 människor vilket är mer än en fördubbling i förhållande till i april då striderna startade.

Krimkonflikten

De ukrainska styrkorna hade under juli och augusti framgångar mot de proryska rebellerna och ”som en följd av de intensifierade fientligheterna har antalet dödsfall mer än fördubblats sedan den förra rapporten” som presenterades i juli, skriver nyhetsbyrån AFP som läst dokumentet.

Separatisterna får skulden

I rapporten får underförstått separatisterna i största skulden för att dödssiffrorna skenar eftersom de utför sina attacker ”från tätbefolkade områden där civila utsätts för risker”. I rapporten anklagas rebellerna också för mord, kidnappningar, tortyr och andra övergrepp.

Bland de 1.200 människor som dödades i juli och augusti, räknas inte de 298 människor med som dog när ett malaysiskt flygplan exploderade över Ukraina den 17 juli.

FN bedömer att 2.200 människor samband med striderna i östra Ukraina sedan april. Minst 23 av dessa var barn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet