Räddningsarbetarna arbetade hårt när alla flyktningarna togs emot i hamnen i Catania. Foto: Niclas Berglund/SVT

Allt fler höjer rösten mot flyktingsituationen

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingarna fortsätter att strömma till de italienska hamnarna och nu har både italienare, flyktingorganisationer och flyktingarna själva fått nog. Frank Joseph från Nigeria, som själv flytt till Italien över Medelhavet, menar att det är bättre om EU helt stoppar möjligheten för flyktingar att ta sig till Europa än att de på resan dit dör i Medelhavet.

Två små gummibåtar med drygt 200 personer ombord räddades i morse av den italienska marinen cirka sex mil utanför Libyen.

– Det var i sista minuten. Hade marinen kommit bara lite senare hade de här människorna bara varit ännu en siffra i den redan höga dödsstatistiken, säger Giovanna di Benedetto, talesperson för Rädda Barnen som pratat med flyktingarna efter att de anlänt här i hamnen i Catania.

Flyktingkrisen i Europa

De flesta ombord på de små jollarna var från Nigeria, Senegal och Mali berättar hon och det fanns sex kvinnor ombord varav fyra är gravida.

– Den här gången hade flyktingarna tur och alla mår förhållandevis bra. Givetvis är de uttorkade och trötta men vid liv och utan allvarliga men.

Mer pengar krävs

Giovanna di Benedetto är djupt orolig över situationen på Medelhavet. De senaste veckornas olyckor till havs verkar inte ha påverkat trycket från de människor som står i kö för att lämna Libyen och det bra vädret gör att smugglarna kommer att försöka köra över allt fler båtar och jollar.

– Vi på Rädda Barnen ber EU att göra något nu. Det behövs mer pengar akut för att kunna arbeta proaktivt med att rädda flyktingarna ute till sjöss och inte för att vakta EU:s gränser, säger hon.

Libyen har sedan den arabiska våren fullständigt kollapsat och styrs just nu av två olika regeringar, en i Tripoli och en i Tobruk. I realiteten råder mer eller mindre laglöshet i stora delar av landet, något som våldsamma kriminella nätverk gagnas av.

”Jag var säker på att vi skulle dö”

En av dem som kan berätta om situationen i Libyen är Frank Joseph från Nigeria. Han kom till Libyen redan 2009 för att arbeta, men efter att diktatorn Muammar Kaddaffi störtats 2011 blev situationen allt farligare.

– Det var vapen och våld överallt så jag bestämde mig för att fly med en båt hit till Italien, säger Frank Joseph som lämnade hamnen i Tripoli tillsammans med cirka 200 personer på en liten gummibåt.

Mitt på Medelhavet föll båtens motor av och båten började planlöst driva omkring i allt högre sjö. Samtidigt stod det klart att den radio som skulle användas vid nödfall inte fungerade.

– Vi grät och grät. Jag var helt säker på att vi skulle dö men till sist, tack och lov, kom den italienska kustbevakningen och räddade oss till slut.

10.000 flyktingar kom förra veckan

Flavio di Giacomo som jobbar på den FN-anknutna Internationella migrationsorganisationen, IOM, anser precis som Rädda Barnens Giovanna di Benedetto att något måste göras nu.

– Det har redan kommit cirka 23.000 flyktingar i år, 10.000 av dem anlände bara under förra veckan. Varken vi som tar emot flyktingarna eller den italienska marinen hinner med och situationen riskerar att fullständigt haverera.

Varken Flavio di Giacomo eller Giovanna di Benedetto tror att hårdare gränsbevakning eller snabbare avslag kommer att få flyktingarna att sluta genomföra de livsfarliga resorna över Medelhavet.

– Många av de som kommer hit flyr från krig, diktaturer eller sekteristiskt våld. De har inget alternativ än att fly. Utöver det är situationen i Libyen nu så illa att de som möjligtvis valt att ta sig till Europa av ekonomiska skäl inte kan göra annat än att fortsätta sin resa hit.

”Många fler kommer att dö till havs”

Frank Joseph som bor tillsammans med drygt 3.500 andra flyktingar på en före detta amerikansk militärbas som nu fungerar som flyktingboende är även han djupt kritisk till hur EU hanterar de fortsatta flyktingströmmarna.

– Jag har träffat flera av de nyanlända flyktingarna som överlevde olyckorna förra veckan. Och jag vet att det kommer att komma många fler och många fler kommer att dö till havs om inte EU stoppar det här nu. Det är bättre att vi flyktingar inte kan komma hit till Europa alls än att vi dör i Medelhavet, säger Frank Joseph innan han återvänder till de andra flyktingarna på förläggningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet