Donald Trump och Hilary Clinton har blivit storfavoriter för Republikanerna och Demokraterna i det amerikanska presidentvalet. Foto: TT

Allt talar för Trump mot Clinton

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det blev affärsmannen Donald Trumps stora natt. En av hans huvudmotståndare, Marco Rubio, kastade in handduken efter en förödmjukande förlust mot Trump i sin egen hemstat Florida. Hillary Clinton såg ut att vinna fem delstater och försämrade därmed Bernie Sanders chanser ytterligare. Allt pekar mot att slutstriden om Vita Huset kommer att stå mellan Trump och Hillary Clinton. Och där är utgången långt ifrån given. Donald Trump fångar skickligt upp stora gruppers oro över jobbflykt, globaliseringen, invandring och terrorhot. Det gör inte Hillary Clinton.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

– Vilken fantastisk natt! Mina motståndare satsade 40 miljoner dollar i negativa tv-kampanjer mot mig bara under den senaste veckan. Ändå fortsatte jag att öka i opinionsmätningarna. Kan ni förklara det? Inte jag, sade Donald Trump med illa dold förtjusning när han höll sitt segertal i natt från sin golfanläggning i Florida.

En av de kampanjer han syftar på är kända kvinnliga skådespelare som läser upp de vulgära och nedsättande omdömen Trump yttrat om kvinnor under valkampanjens gång. Annonsen har fått enorm spridning i sociala medier och de kvinnofientliga kvinnocitaten har inte dementerats av Trumps kampanj.

USA-val 2016

– Jag säger inte att alla angrepp mot mig är falska, fortsatte Trump, men vi ska göra USA till världens bästa land igen.

Men Donald Trump var knappast så oberörd som han verkade. Vid denna upplagas pressläggning såg det ut som att han vann fyra av fem delstater. Det var något sämre än han hade räknat med. Han låg jämsides med Ted Cruz i Missouri och han förlorade Ohio till guvernören John Kasich. I just Missouri har de negativa Trumpannonserna rullats ut som en bombmatta, möjligen kan hans svagare resultat där vara ett tecken på att motattackerna börjar få effekt.

Kan sluta med öppen strid

Sammantaget ser Trump ut att ha vunnit mindre än 50 procent av delegatrösterna. Det ökar sannolikheten för att republikanernas nomineringsprocess kommer att sluta med en öppen strid på sommarens konvent. Så länge John Kasich och Ted Cruz biter sig fast fortsätter republikanernas valresultat att ge en splittrad bild. 

Nattens stora förlorare var Marco Rubio, den unga, lovande senatorn från Florida som av amerikanska medier döpts till ”republikanernas Obama”, den politiker som skulle vara framtidens man, som skulle entusiasmera unga väljare. Han förlorade i stället mot en nästan 70-årig affärsman utan politisk erfarenhet.

Marco Rubio var den republikanska ledningens gunstling men lyckades aldrig nå väljarna, han vann bara Michigan och Puerto Rico trots en välfylld kampanjkassa. De första preliminära eftervalsanalyserna visar att Donald Trump vann Florida tack vare sin invandrarfientliga retorik. Marco Rubio lyckades aldrig övertyga väljarna att han ändrat sina tidigare mer invandrarvänliga ståndpunkter om att legalisera papperslösa spansktalande gästarbetare. I sitt avskedstal uppmanade Rubio amerikanska folket att inte ge efter för rädslan och frustrationen, en tydlig hälsning till Donald Trump. 

Kasich hoppas överta sponsorer

Nu hoppas en av nattens segrare, Ohioguvernören John Kasich få överta Marco Rubios sponsorer. Han vann sin hemstat Ohio och därmed 66 delegater. Eftersom den tredje, sista kvarvarande republikanen i racet är den impopuläre högerkristna Ted Cruz hoppas nu John Kasich att alla republikaner som avskyr Trump nu ska sluta upp bakom honom i stället . 

Kasich hoppas skapa det momentum som hans valkampanj hittills saknat, om han nu både kan samla sponsorer och få offentligt stöd av framstående republikaner kan han bli den mittenpolitiker som på allvar tar striden mot Donald Trump nu när Rubio tvingats lämna scenen. Frågan är om den milde, nallebjörnsliknande John Kasich har en chans mot Donald Trump. Varje gång John Kasich framträder kommer han med uppmaningar om att se varandra som medmänniskor, kramas oftare, bjuda ut en nybliven änkling på middag – ett klassiskt kristet kärleksbudskap. Det står i bjärt kontrast till Donald Trumps fåstaviga appeller som oftast går ut på att ta heder och ära av någon grupp. I natt gjorde han utfall mot alla ”disgusting reporters”, ungefär ”avskyvärda journalister”.

”Göra slarvsylta av honom”

John Kasich upprepar att han är den mest meriterade att utmana Hillary Clinton i kraft av sin erfarenhet både som folkvald i Washington och framgångsrik guvernör i Ohio . Där har han otvetydigt lyckats väl med att skapa jobb och också integrera stora grupper nyanlända från bland annat Turkiet. På grund av att han framstår som autentisk , nära sina känslor och ibland lite töntig kommer Donald Trump med största säkerhet göra slarvsylta av honom när han börjar uppfatta John Kasich som ett reellt hot.

Ohio avgörande seger för Clinton

Hillary Clinton vann de framgångar hon behövde för att fortsätta att säkra sin väg mot demokraternas nominering i sommar. Hon har nu 1.488 delegater mot Bernie Sanders 704. Det var avgörande att hon vann Ohio, en revansch för den oväntade förlusten till Sanders i Michigan. Bägge är delstater med tung industri och många missnöjda väljare som oroas över handelsavtal och globaliseringen. 

Men för den som efter nattens fem delstatsval hoppas på tvärsäkra svar vilka kampen slutligen kommer stå mellan får ge sig till tåls. Nu mobiliseras allt mäktigare grupper för att stoppa Donald Trumps marsch mot Vita Huset. Och Hillary Clinton kan ännu inte helt räkna bort Bernie Sanders även om hon skulle vilja.

Politisk revolution

Den stora frågan är om Hillary Clinton skulle vinna över Donald Trump i presidentvalet i november.  

Den politiska revolution som sveper fram över USA – gräsrötternas revolt mot eliten i Washington – har skickligt fångats upp av Donald Trump och Bernie Sanders. Där står Hillary Clinton som en signalpost för etablissemanget. Frågan är hur hon ska kunna mobilisera en majoritet av väljarna och övertyga att just hon ska skapa en bättre tillvaro med höjda reallöner? Hon har redan målat in sig i ett hörn genom att idealisera Barack Obama och lova fortsätta hans politik.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

USA-val 2016

Mer i ämnet