Blomsterberg utanför satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i Paris där nio journalister sköts till döds i januari. Foto: TT

Allt svartare för världens journalister

Publicerad

Förra året var det svartaste på över tio år för världens journalister. Och 2015 verkar inte bli mycket bättre. Bara en av sju människor lever i länder där pressfriheten är garanterad.

Nio journalister sköts till döds i januari, på den franska satirtidningen Charlie Hebdo. Dådet blev en sorglig start på året för pressfriheten: Hoten är starkare än på länge. Endast 14 procent av världens befolkning lever i ett land där journalisters säkerhet är garanterad och statens inblandning i mediernas arbete minimal, enligt den årliga rapporten Freedom of the Press från organisationen Freedom House.

– Bland annat har konflikterna ändrat karaktär från frontkrig där journalister har kunnat verka i relativ säkerhet, till krig där hela länder är fronter. I Afghanistan har man exempelvis haft tio år av konflikt och ingenstans i landet är man säker, säger Jonathan Lundqvist, ordförande i Reportrar utan gränser, på världspressfrihetsdagen.

Ny teknik och antiterrorlagar

Förra året var det svartaste på över tio år för pressfriheten. Att läget fortsätter att förvärras hör också paradoxalt nog samman med den tekniska utvecklingen, menar Jonathan Lundqvist.

– Förr var upprorsgrupper eller rebeller beroende av journalister för att få ut sitt budskap. I dag har man direktkanaler via sociala medier vilket gör att murvlarna uppfattas som jobbiga med sina kritiska frågor. Man misstänkliggörs på ett annat sätt.

Över hälften av länderna i världen har också lagstiftning mot hädelse. En sådan lag är bland annat vad som använts mot den saudiske bloggaren Raif Badawi, som får årets pressfrihetspris från Reportrar utan gränser.

Fler länder har också infört lagar som begränsar pressfriheten – ofta med hänvisning till landets nationella säkerhet.

– Vändningen kom efter den 11 september. Även i väst är internetövervakning ett hot mot den fria och öppna journalistiken, säger Lundqvist.

Eritrea värst

Vilka länder är då värst? Nordkorea och Eritrea hamnar ständigt i botten. Men i 18 länder har läget förvärrats inför 2015, visar Freedom House-rapporten, vilket är fler än på sju år.

Även i Sverige finns svårigheter för yrkeskåren.

– Det vi ser mer av är just oväntade hotsituationer, som när en lokaljournalist skriver dåligt om barnlaget i fotboll. Folk får motta hot för triviala saker.

Fakta – pressfrihet

Längst ned på Reportrar utan gränsers lista över pressfrihet hamnar Eritrea, följt av Nordkorea, Turkmenistan, Syrien, Kina, Vietnam, Sudan, Iran och Somalia.

Bäst av alla är Finland, som hamnar etta. Därefter kommer Norge, Danmark och Nederländerna. Sverige hamnar på femte plats. Att vi halkat ned har enligt Jonathan Lundqvist på på Reportrar utan gränser med FRA-lagstiftningen att göra.

Pressfrihetsindex är ett referensverktyg som betygsätter länder efter sju kriterier, bland annat mediepluralism, självcensur, yttrande- och presslagstiftning och hit mot journalister.

Några av de länder där pressfriheten försämrats i år, enligt Freedom House är: Grekland, Hong Kong, Island, Serbien, Sydafrika, Algeriet, Egypten, Libyen, Honduras, Sydsudan och Thailand.

I många länder är det inte heller bara journalisterna som hotas – utan också informatörer på plats som förser journalister med information.

Källa: Reportrar utan gränser, Freedom House

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.