Allvarligt bakslag för IS i Irak

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

I skuggan av den europeiska flyktingkrisen har det varit ett par dramatiska dygn i norra Irak och Syrien. 15 månader efter det att terrororganisationen Islamiska staten, IS, erövrat den strategiskt viktiga Sinjar vandrade kurdiska och yazidiska styrkor in i staden på fredagen.

Henrik Silver

Reporter

Fler än 7.000 soldater sattes in under offensiven och brittiskt och amerikanskt attackflyg bombade kontinuerligt byggnader där IS-milis uppehöll sig. Det var den största framgången för kurdiska styrkor sedan slaget om den syriska staden Kobane i början av året.

Väg nummer 47

Det som gör Sinjar viktig ur militär synpunkt är väg nummer 47 som förbinder IS-kontrollerade områden i Irak och i Syrien.

Terroriströrelsen IS

Vägen har länge använts för att förflytta styrkor mellan IS självutropade huvudstad Al-Raqqa i Syrien och Mosul, Iraks näst största stad som erövrades av Islamiska staten under sommaren 2014.

Den försörjningslinan har nu klippts av och gör det betydligt svårare för IS att skyffla resurser dit de bäst behövs.

Offensiv mot Ramadi

Samtidigt började irakiska styrkor, efter flera månaders försiktigt manövrerande, göra framryckningar mot staden Ramadi elva mil väster om huvudstaden Bagdad.

Ramadi föll oväntat och till stor förnedring för den irakiska regeringen i IS händer tidigare i år.

Framgångar för syriska regimen

Samtidigt maler kriget på i Syrien. Regimstyrkorna förlorade under våren och sommaren stora områden till IS och andra rebellstyrkor.

I slutet av september påbörjade ryskt stridsflyg en bombkampanj till stöd för de hårt pressade regimsoldaterna. De första veckorna hade det ingen påverkan på stridsläget, regimen fortsatte att förlora mark, men den tionde november kunde Assads styrkor för första gången på lång tid rapportera om reella framgångar.

En av de största framryckningarna gjordes öster om Aleppo där regimen kunde rulla fram till militärflygbasen Kuweires som varit under belägring i tre år.

Bombningar söder om Aleppo

De ryska bombningarna har, enligt The Institute for the study of War (ISW), koncentrerats kring områden söder om Aleppo. De senaste dagarna har regimstyrkor intagit städerna Tel Hadya och Al Hader från Al-Qaidas Nusrafronten.

– Landsbygden söder om Aleppo faller kulle efter kulle, rapporterade det regimkritiska syriska observatoriet för mänskliga rättigheter på fredagen.

Bakslag vid Hama

Men framgångar i Aleppo-området har följts av bakslag norr om staden Hama.

Rebeller har också angripit regimens försörjningslinjer i Homs-området. Det är med andra ord alltför tidigt att påstå att Assads styrkor har ett övertag i kriget i Syrien, men klart är regimen nu uppvisar en helt annan slagstyrka än under årets första nio månader.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet