Foto: TT

Ambassad: Visa respekt för avlidne kungen

Uppdaterad
Publicerad

Svenska ambassaden i Bangkok rekommenderar resenärer att respektera sorgeperioden med anledning av kungens död.

”Att agera på ett sätt som kan uppfattas vanära kungahuset betraktas i Thailand som ett allvarligt brott”, skriver ambassaden på sin hemsida.

Tre till fem års fängelse

Att vanära, förolämpa eller hota kungen, drottningen eller deras arvtagare har varit olagligt i Thailand sedan 1908. Straffet för detta brott är var som helst mellan tre och femton år.

Thailands kung död

Men det finns ingen glasklar definition på vad som klassas som vanära, förolämpning eller hot mot monarkin, och det finns ett stort utrymme för tolkning.

Sorgeperiod i Thailand

– Vi uppmanar svenskar på plats i Thailand att följa mediautvecklingen och invänta fler uppgifter från Sveriges ambassad i Bankok, säger Sofia Karlberg på Utrikesdepartementets presstjänst.

Sorgeperioden märks redan i Thailand, inte minst i många medier som är helt svartvita – inga färgbilder eller text i färg exponeras.

Enligt Resiabarometern 2016 är Thailand den andra mest bokade landet av svenskar som bokar flygresor till semester, och det andra mest googlade landet i sammanhanget semester.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Thailands kung död

Mer i ämnet