Sveriges ambassadör i Amman, Erik Ullenhag, reagerar starkt på uppgifterna om svarthandel med påstådda köplatser. Foto: TT

Ambassaden fick uppgifter – varnade inte

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges ambassad i Jordanien fick uppgifter om den misstänkta handeln med köplatser redan i höstas. Men den informationen maskades när Ekot begärde ut ambassadörens mejl.

Personer som utger sig för att jobba för svenska myndigheter erbjuder förtur till intervjuer för uppehållstillstånd på Sveriges ambassad i Amman, Jordanien. Det visar en granskning som SVT Nyheter och SR Ekot gjort.

När ambassadör Erik Ullenhag intervjuas om den misstänkta handeln med intervjutider reagerar han starkt på uppgifterna att personer som utger sig för att jobba för svenska myndigheter, kräver pengar för att ordna förtur till en intervju på ambassaden.

Misstänkt handel med köplatser

– Vi har nolltolerans mot oegentligheter, säger Erik Ullenhag.

Men Ekots och SVT Nyheters granskning visar att ambassaden redan i höstas hade information om försäljning av köplatser. I ett mejl som bland annat gick till Erik Ullenhag skrev en tjänstemän att ”Dessutom har vi just nu i dag fått bekräftat att tider bokas och säljs.”

Maskad mening

När Ekot i fjol begärde ut ambassadörens mejl var dock bland annat denna mening maskad. Erik Ullenhag kan inte svara på varför just den meningen skulle omfattas av sekretess.

– När det gäller detaljerna kring sekretessprövningen får man överklaga om man är missnöjd. När det gäller relationer till andra länder är det oftare sekretess än annars.

Men vilken grund finns för sekretess för att tider bokas och säljs?

– Jag kan inte gå in på en sekretessprövning på sittande fot.

Enligt Erik Ullenhag fick ambassaden i höstas – till skillnad från vad som sägs i mejlet – aldrig någon bekräftelse på att det verkligen pågick en handel med köplatser.

Ambassaden kontrollerade också sina rutiner och kom fram till att det inte var möjligt för en person att boka en tid och sedan lämna den vidare till någon annan.

– Då får man ge upp sin köplats.

Av detta skäl fanns det enligt Erik Ullenhag inte heller något skäl att gå ut med en varning om den misstänkta handeln.

Lägger ut varning

Däremot reagerar Ullenhag alltså starkt på Ekots och SVT:s uppgifter att en person utger sig för att arbeta åt en svensk myndighet och kräver pengar för förturer.

Dagen efter intervjun meddelar ambassaden att man nu lagt upp en varning på hemsidan, som ett direkt resultat av de nya uppgifterna. Under fredagen meddelar också UD att man kommer att lägga upp varningar hos samtliga ambassader som hanterar migrationsärenden.

Vet du mer om ämnet? Kontakta SVT Nyheters och Ekots reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt handel med köplatser

Mer i ämnet