USA och Saudi ense om Jemen

Uppdaterad
Publicerad

USA och Saudiarabien är överens om att stabilitet i Jemen bara kan nås via en politisk lösning.

Beskedet gavs efter ett telefonsamtal mellan saudiernas kung Salman och USA:s president Barack Obama.

”Kungen och presidenten var eniga om att vårt gemensamma mål är att uppnå en långsiktig stabilitet i Jemen genom en förhandlad politisk lösning via Förenta nationerna”, heter det i ett skriftligt uttalande från amerikanska UD:s taleskvinna Bernadette Meehan.

Saudiarabien och en koalition med flera andra Gulfländer har de senaste dagarna genomfört bombräder mot Huthirebeller i Jemen. Enligt hälsodepartementet i den jemenitiska huvudstaden Sanaa har 39 civilpersoner dödats i angreppen. Rebellerna har sedan i höstas kontroll över huvudstaden.

Bernadette Meehan hänvisade till att den saudiske kungen och Obama är överens om att en lösning på konflikten måste involvera alla parter som berörs i enlighet med ett initiativ som antagits av Gulfstaternas samarbetsråd GCC.

Kung Salman tackade även Obama för att amerikanska helikoptrar räddat två saudiska stridspiloter, vars plan fått problem över Röda havet. Piloterna tvingades skjuta ut sig ur planet, efter att ha fått tekniska problem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.