Foto: TT

Amerikaner stödjer drönarattacker

Publicerad

Nästan sex av tio amerikaner stödjer drönarattackerna mot extremister i Pakistan, Somalia och Jemen trots oro för civila offer, visar en opinionsmätning. Stödet går över partigränserna, även om republikaner med 74 procent är mer positivt inställda än demokrater med 52 procent.

Knappt hälften, 48 procent, säger att de är väldigt bekymrade över att attackerna utsätter civila för fara, medan 32 procent är en aning bekymrade.

Undersökningen, som omfattar 2.000 amerikaner, visar också att färre än en tredjedel bekymrar sig för att användningen av drönare skulle vara olaglig, och lika få oroar sig för att attackerna kan leda till hämndaktioner från extremistgrupper.

Sedan president Barack Obama tillträdde 2009 har han i hög grad förlitat sig på drönarattacker för att slå till mot al-Qaida-ledare och islamistiska extremister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.