Foto: TT

Amerikanerna stödjer inte Trumps mur

Uppdaterad
Publicerad

Sex av tio amerikaner motsätter sig en mur längs hela gränsen mot Mexiko, men stödet för muren skiljer sig stort bland kandidaternas anhängare. 

En undersökning från PEW Research visar att bara 36 procent av amerikanerna stödjer att bygga en mur mot Mexiko på det sätt som Donald Trump förespråkar. 61 procent av de som tillfrågats är emot.  

Men bland republikanska väljare är stödet inte oväntat större, hela 63 procent är för att bygga en mur, och 34 procent emot. Stödet för muren handlar inte bara om att hålla mexikanska invandrare borta utan även om nationell säkerhet. Många väljare resonerar kring att en mur även skulle göra USA säkrare och förhindra att terrorister och kriminella kommer in i landet. En av dem är taxichauffören Jersey Joe som Lisbeth Åkerman intervjuade för serien Lisbeth tar taxi som har premiär på SVT Play i dag: 

– Vi skyddar inte vår gräns. Folk kommer över den mexikanska gränsen som de behagar. Folk kommer inte hit bara för att skaffa jobb, utan för att för att ta ifrån oss det vi har, säger han och fortsätter. 

Bland demokrater är stödet för en mur bara 14 procent, hela 84 procent är emot. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.