SVT Nyheters Asienkorrespondent Lars Moberg på plats i Nepal. Foto: TT

Dödssiffran stiger i Nepal

Uppdaterad
Publicerad

Helgens förödande skalv och laviner i Nepal har krävt över 4.000 personers liv.

– De hoppas fortfarande hitta människor vid liv, säger SVT:s korrespondent Lars Moberg som bevittnar en indisk räddningsstyrka gräva fram kroppar ur rasmassorna.

Dödstalen fortsätter att stiga efter lördagens massiva jordskalv i Nepal. Enligt de senaste uppgifterna från polismyndigheterna i Nepal, Indien och Kina har 4.000 människor bekräftats som omkomna. Fler än 7.500 har skadats. Hjälpbehoven är oändliga.

– Vi är i ett område som heter New Bazaar i Katmandu och bevittnar nepalesiska hjälparbetare som gräver fram döda, säger SVT Nyheters Asienkorrespondent Lars Moberg på plats i Nepal.

Jordbävning i Nepal

Enligt vittnen ska flera ha hört röster från det ställe där det låg en indisk restaurang till i lördags.

– Det ska ha varit fem pojkar som jobbadde på restaurangen och räddningsstyrkan hoppas hitta någon som är vid liv, säger Lars Moberg.

Dödsiffran kan fortsätta att stiga kraftigt

Dödssiffran kan fortsätta att stiga kraftigt. Allt beror på hur avlägset belägna bergsbyar har drabbats. Räddningsstyrkor har ännu inte lyckats undsätta ett antal byar och det är okänt hur tillståndet är där.

– Det här är ett av världens fattigaste länder med små resurser att ta hand om stora naturkatastrofer. Många av de döda är bönder och fattiga människor på landsbygden som bor i dåligt byggda lerhus som bara har ramlat ihop, säger Lars Moberg.

”De sover utomhus i regn”

I huvudstaden Katmandu sover tiotusentals människor utomhus i stora tältläger. De är hemlösa efter att deras hus förstörts eller är rädda för att nya skalv ska rasera deras skadade hem.

– Många här befinner sig i ett chocktillstånd fortfarande, folk är rädda. De sover utomhus i regn, det finns ingen elektricitet, det är kallt och det saknas vatten. Nästan allting är stängt, när man kör runt här i stan ser man nästan ingenting som är öppet, säger Lars Moberg från Katmandu.

Internationell hjälp

Räddningsarbetet är desperat, men den internationella hjälpen börjar nu strömma in.

Amerikanska räddningsstyrkor, utsända av federala myndigheter, väntas landa i Nepal i dag, enligt USA:s militär Även lokala amerikanska myndigheter, som räddningstjänsten i Los Angeles, har personal på väg till katastrofområdet.

Där arbetar redan en mindre amerikansk styrka med 26 militärer och ett transportplan. En rad andra länder har också sänt hjälp i en FN-koordinerad insats, och det viktiga är att de når fram under den första kritiska tiden.

– Hjälpbehoven är oändliga. Nepals egna förutsättningar är dåliga. Många människor som vi har talat med är besvikna över att inte mer har hänt under de här dygnen, ”too little” och ”too late” säger folk till oss, berättar Lars Moberg.

En svensk räddningsstyrka, från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, är på plats på Örebro flygplats redo att åka. Registrering och läkarundersökningar för de svenska räddningsarbetarna är avklarade och just nu väntar styrkan på flyg- och landningstillstånd.

150 svenskar i Nepal

Utrikesdepartementet räknar med att det finns kring 150 svenskar i Nepal.

Bergsbestigaren Johan Ernst Nilsson är en många som fastnat i katastrofområdet efter de förödande skalven.

– Vi satt inne i huset då allt började skaka och vi sprang ut. Utanför skakade marken så mycket att vi knappt kunde stå upp. Husen rasade runt oss, säger Johan Ernst Nilsson, som befinner sig i Himalaya, till Expressen.

Huvudskalvet i lördags hade en magnitud på 7,8, och det har utlöst laviner på Mount Everest och andra berg i Himalaya.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Nepal

Mer i ämnet