En muslimsk kvinna lämnar kondoleans till offren för dådet. Foto: TT

Amerikanska muslimer samlar pengar till offren

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska muslimer har samlat ihop nästan 1,5 miljoner kronor för familjerna till offren i San Bernardino-skjutningen. Initiativet startades dagen efter att ett radikaliserat par, Syed Farook och Tashfeen Malik, sköt ihjäl 14 och skadade 22 personer på en personalfest.

Målet var att samla ihop 50.000 dollar, men efter bara en vecka hade Muslims United for San Bernardino nått målet tre gånger om. Över 1.400 personer hade på torsdagen samlat ihop 173.301 dollar till offren för masskjutningen. Insamlingen ska pågå i en månad och pengarna ska användas för bland annat begravningskostnader.

– Vi vill ta tillbaka vår tro från extremister genom att besvara ondska med godhet, genom att bygga upp vad de har förstört, säger Tarek El-Messidi, en av initiativtagarna.

Masskjutning i San Bernardino

Ett konkret sätt att visa stöd

Kampanjen har stöttats av ledare för nära hundra moskéer i Kalifornien och flera muslimska organisationer.

– Efter 11 september kände vi att vi måste komma ut ur våra kokonger. Vi är lika mycket amerikaner som alla andra, men om samhället inte känner så, betyder det att jag inte gör tillräckligt mycket, säger Shaykh Mohammed Faqih på Islamic Institute of Orange Country.

20-åriga Marya Ayloush är en av dem som har donerat pengar.

– Det är en konkret åtgärd för att visa icke-muslimer att vi stöttar er. Varje gång en terrorist visar sig vara muslim blir alla rädda att de ska klumpas ihop med dem, oavsett om de erkänner det eller inte, säger hon till Los Angeles Times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Masskjutning i San Bernardino

Mer i ämnet