Amerikanska marinen uppger att flera robotar från rebellkontrollerat område i Jemen avlossats mot jagaren USS Mason. Arkivbild. Foto: TT

Amerikanskt fartyg attackerat med robotar

Uppdaterad
Publicerad

Amerikansk militär har genomfört bombangrepp mot tre radarstationer i Huthikontrollerat område i Jemen sedan robotar skjutits mot marinens fartyg i Röda havet, uppger försvarshögkvarteret Pentagon.

Under onsdagen skedde en ny attack mot jagaren USS Mason, då minst en robot avlossades från den jemenitiska kusten. Robotarna avlossades från områden som kontrolleras av huthirebellerna, enligt den amerikanska flottan.

Robotarna slog ned i vattnet och ingen skadades. Men USS Mason fick använda sina luftvärnssystem.

Den första attacken skedde utanför den jemenitiska kusten i söndags. Två missiler avlossades då mot jagaren USS Mason. De missade dock sina mål och landade i vattnet.

USA besvarade med attacker

Angreppen mot fartyget fick USA att agera, rapporterar Reuters. Natten mot torsdagen angrep USA tre av huthirebellernas radarstationer, vilket är första gången som USA gjort ett direkt angrepp mot rebellerna.

Anfallen hade godkänts av president Barack Obama och är Washingtons första direkta militära aktion mot Huthirebellerna i konflikten i Jemen.

Anfallen var begränsade, och var ”självförsvar” för att bland annat skydda amerikansk personal och fartyg, enligt Pentagon som varnar för nya attacker.

– USA kommer att svara på ytterligare hot mot våra fartyg och kommersiell trafik, när så är lämpligt, säger talespersonen Peter Cook.

USA stödjer den saudiledda koalitionen som strider mot rebellerna i Jemen. Amerikanerna hjälper till med lufttankning och vapenleveranser.

FAKTA: INBÖRDESKRIGET I JEMEN

Jemen, ett av världens fattigaste länder, bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman efter ett inbördeskrig. Eskalerande protester mot regimen under 2011 ledde till att president Saleh avgick, och landet har sedan dess plågats av lokala revolter.

Konflikten mellan de Iranstödda huthirebellerna från norra Jemen och landets regering eskalerade under 2015. En USA-stödd koalition ledd av Saudiarabien gick då in på regeringens sida i inbördeskriget. Rebellerna anklagar regeringen för att vilja dela landet i rika och fattiga regioner.

Minst tre miljoner människor har tvingats på flykt sedan mars 2015, enligt FN, och nästan lika många är i behov av bistånd för att överleva. Omkring 1,5 miljoner barn lider av undernäring. Landet har också drabbats av ett kolerautbrott.

Källa: TT, AFP, al-Jazira

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.