Amish deltog i mördarens begravning

Uppdaterad
Publicerad

Dussintals personer från den djupt troende Amish-rörelsen deltog vid begravningen av Charles Carl Roberts, som sköt ihjäl fem skolflickor vid en Amishskola i måndags.

-Det är kärlek, förlåtelse, uppriktig förlåtelse de visar familjen. Jag började gråta när jag såg det, sade Bruce Porter, en präst som deltog vid begravningen. Han sade att Roberts fru också var rörd.

-Hon var djupt rörd över den kärlek de visade, sade han. Roberts begravdes vid en metodistkyrka nära den skola där barnen mördades.

Utanför samhället

Skolskjutningen utanför Lancaster i Pennsylvania visade inte bara på våldets vansinne. Det visade även på det stilla, undandragna liv som Amish-rörelsen lever och hur centralt gemenskap och kärlek är för rörelsens bokstavstroende medlemmar.

Amish-rörelsen vill inte delta i det moderna samhället. De använder inte bilar, elektricitet och andra bekvämligheter.

Ledare för den lokala Amish-gemenskapen samlades i går för att avgöra framtiden för den skola där morden ägde rum. Med största sannolikhet kommer en ny skola att byggas.

Insamling

3,7 miljoner kronor har samlats in i spontana insamlingar till Amish-rörelsen. En del av pengarna går till sjukhuskostnader för de fem skolflickor som skottskadades. För en av flickorna är tillståndet fortfarande kritiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.