Amnesty: 300 dör i månaden i syriska fängelser

Uppdaterad
Publicerad

Uppemot 300 människor i månaden har dödats i syriska fängelser sen Syrienkrisens start i mars 2011 uppger människorättsorganisationen Amnesty i en ny rapport.

Allt sedan oppositionen i Syrien, inspirerade av arabiska vårens många uppror, samlades på gator och torg runtom i landet 2011, har 17 723 människor dödats i de syriska fängelserna uppger människorättsorganisationen Amnesty International.

Amnesty har genom vittnesmål kartlagt vad de kallar en pågående och systematisk användning av tortyr, våldtäkt och massdöd mot fångarna. Fångar som anses ha utmanat den sittande regeringen. 

Syrienkriget

– Det som sker bakom stängda dörrar är brott mot mänskligheten. Systematisk tortyr, omfattande övergrepp där tusentals människor har dött i den syriska regeringens förvar sen 2011, säger Philip Luther, chef för Amnesty Internationals avdelning för Mellanöstern och Nordafrika.

Markant ökning

Antalet döda motsvarar uppemot 300 människor i månaden. Även om både tortyr och missförhållanden i de syriska fängelserna inte är något nytt så är omfattningen en markant ökning enligt de mätningar Amnesty gjort. Decenniet innan kriget i Syrien bröt ut var det cirka 45 rapporterade fall där människor dött i fängelserna per år – motsvarande 3-4 personer i månaden. 

Fångar från fängelser runtom i Syrien vittnar om sådan här behandling. Utöver misshandel berättas det även om sanitära missförhållanden, mat- och vattenbrist samt överfulla celler där i vissa fall fick fångarna sov i skift på grund av platsbrist. 

– Fängelset Saydnaya tjänar till att förgöra den häktade. Förhållandena är fruktansvärda och fångarna får utstå tortyr, misshandel och förnedring på daglig basis. De som släpps fria, om de någonsin gör det, de kommer ut helt krossade, säger Philip Luther. 

Extremt bland det extrema

Saydnaya-fängelset ligger några kilometer utanför den syriska huvudstaden Damaskus. Ökänt för att vara det extrema av det extrema. Amnesty har samlat vittnesmål från 65 personer som av olika skäl blivit placerade där. Anklagade för att ha kritiserat regeringen, arrangerat eller medverkat på demonstrationer. För detta har några suttit inne uppemot fem år och levt i trängsel, skräck, mörker och tystnad.  

– Det finns fortfarande människor som dör och torteras i Saydnaya. Och det gäller i flera andra fängelser runtom i Syrien, säger Philip Luther.

Kriget och stridigheterna i Syrien började i huvudsak som en konflikt mellan Assad-ledda regeringstrupper mot olika oppositionella grupper. Men utöver det har också extremistgrupper som den så kallade Islamiska staten bidragit till det rådande kaoset. Efter bland annat flygräder och koalitioner rapporteras det dock nu om att IS självutropade kalifat i Syrien och Irak börjar krackelera sedan gruppen pressats tillbaka från olika fästen. 

Sex år av krig

Syrienkrisen är inne på sitt sjätte år och allt sedan inbördeskrigets start har 280 000 dödats och över hälften av befolkningen, 11 miljoner människor har tvingats fly från sina hem. Majoriteten befinner sig på flykt inom landets egna gränser men nästan 5 miljoner har flytt bortom dem, till de kringliggande länderna Libanon, Jordanien, Irak, Egypten och Turkiet.

Omkring en miljon har sökt asyl i Europa. Trots försök till fredsförhandlingar är dock en politisk lösning ännu långt borta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet