En syrisk flykting försöker lyfta över ett barn över stängslet mellan Syrien och Turkiet. Foto: TT

Amnesty: Fler dör på flykt än i krig

Publicerad

Situationen för flyktingar är en av 2000-talets största utmaningar. Det skriver Amnesty i sin rapport om tillståndet för flyktingar i världen.

År 2013 var antalet människor som tvingats fly från sina hem för första gången sedan andra världskriget över 50 miljoner. Sedan dess har miljoner fler behövt lämna sina hem på grund av konflikter.

Mer än hälften av Syriens befolkning har lämnat sina hem, och över fyra miljoner kvinnor, män och barn har lämnat landet och är flyktingar. De flesta, 95 procent, bor i grannländer och i Libanon är nu var femte person en syrier.

Under 2014 och de första tre månaderna av 2015 var syrier den största gruppen som försökte fly till Europa via Medelhavet. Antalet som drunknade fram till 31 maj 2015 var 1.865, en siffra som ska jämföras med 425 döda året innan. 

Flyktingar får lite stöd

Konflikten i Syrien har lett till en av historiens största flyktingkriser, skriver Amnesty.

Det som står klart är att flyktingarna inte kommer att kunna återvända till sina hem inom den närmaste framtiden. Trots det har länderna kring Syrien fått väldigt lite stöd. FN:s vädjan till omvärlden om att ekonomiskt stödja syriska flyktingar hade i början av juni täckts till 23 procent.

Amnesty skriver i sin rapport om den oro organisationen känner inför faktumet att Syriens grannländer nu börjat stoppa flyktingar vid sina gränser och istället trycka tillbaka människor in i konfliktområden. 

Oro för främlingsfientliga attacker

Medan flyktingsituationen i Syrien anses vara den största i världen, pågår fler kriser i andra områden.

Hundratusentals i afrikanska länder som Sydsudan, Centralafrikanska republiken, Nigeria och Burundi flyr nu och kan räknas in i den redan stora gruppen som flytt från Somalia, Etiopien, Sudan och Demokratiska republiken Kongo.

Samtidigt som många afrikanska länder har öppnat sina gränser för flyktingar uttrycker Amnesty en oro för diskrimineringen och främlingsfientligheten som människor kan utsättas för. I rapporten nämns de främlingsfientliga attackerna mot flyktingar och migranter i Sydafrika i april i år som ett exempel.

Fler som dör på flykt än i krig

Även i sydöstra Asien flyr människor för sina liv. Amnesty nämner flyktingar som i maj i år lämnade sina hem i Burma och Bangladesh, men som Thailand, Malaysia och Indonesien tryckte tillbaka till havs. Först efter en vecka erbjöd Indonesien och Malaysia att ta emot flyktingarna, som varit utan vatten, mat och medicin under tiden till havs.

Amnesty kallar i sin rapport flyktingsituationen för en av 2000-talets största utmaningar och nämner att antalet som dör på flykt är långt fler än antalet människor som dör i väpnade konflikter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.