Foto: TT

Amnesty: Frankrikes undantagstillstånd slår hårt mot landets muslimer

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike ägnar sig åt kränkande och diskriminerande räder specifikt riktade mot muslimer i landet. Detta skriver Amnesty i en rapport och vädjar till landet att inte förlänga det undantagstillstånd som råder i landet – en fråga som tas upp i Nationalförsamlingen i morgon.

Hundratals personer i Frankrike, bland dessa många barn, får betala ett högt pris i jakten på terrorister, skriver Amnesty International. Över 3.240 hushåll har genomsökts sedan undatagstillståndet infördes i Frankrike efter terrordåden i Paris, 13 november förra året.

Undantagstillståndet har, enligt människorättsorganisationens rapport, medfört att en stor del av landets muslimska befolkning traumatiserats och ytterligare stigmatiserats.

Terrordåden i Paris

Stormade in i mitt i natten

Amnesty-rapporten bygger på vittnesmål från 60 personer som på ett eller annat sätt blivit föremål för franska myndigheters intensiva jakt på misstänkta terrorister.

En kvinna som Amnesty intervjuat beskriver hur polis stormade in i hennes hus mitt i natten samtidigt som hon tog hand om sitt treåriga barn.

De flesta vittnen som intervjuats uppger att de knappt fått någon information överhuvudtaget om att de skulle utgöra något säkerhetshot.

Slog in dörrar på restaurang

En man berättar om hur det gick till när 40 polismän genomförde en räd mot den restaurang han driver i en av Paris förorter.

– De sa åt alla att lägga upp händerna på borden, sedan sökte de överallt i 35 minuter. De slog in tre dörrar, trots att jag sa att jag hade nycklar. De ignorerade mig, berättar mannen för Amnesty.

Liknande bilder målas upp i en rapport av Human Rights Watch, även den publicerad nu i veckan, som beskriver övergrepp under landets undantagstillstånd.

– Frankrike har ett ansvar att säkerställa säkerhet och förhindra attacker, men polisen har missbrukat sin utökade makt på ett diskriminerande och omotiverat sätt, säger Izza Leghtas, en av de researchers som jobbat med HRW-rapporten.

Undantaget kan bli regeln

I morgon väntas Nationalförsamlingen ta upp frågan om undantagstillståndet. Regeringen vill lägga till paragrafer om landets undantagstillstånd i grundlagen– ett undantag som kan komma att bli regel, skrev Le Monde tidigare i veckan.

Från och med 26 februari väntas undantagstillståndet i Frankrike förlängas med ytterligare tre månader.

Amnesty International vädjar till Frankrike att avstå från detta och menar att landet annars riskerar att inte kunna garantera att mänskliga rättigheter respekteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet